Реклама

1 октомври
Ден преди 84-ата годишнина на станцията, метеорологичните измервания на връх Мусала са прекратени за неопределено време.

2 октомври
Бойко Борисов номинира Цецка Цачева за майка на нацията.

3 октомври
Борисов обяви, че ще предизвика предсрочни парламентарни избори, ако Цецка Цачева загуби изборите на 6 ноември.

4 октомври
Google представи смартфона си Pixel, който според наблюдателите ще конкурира успешно iPhone7 и най-добрите Android телефони на пазара.

5 октомври
Португалецът Антонио Гутереш ще бъде следващият генерален секретар на ООН. Ирина Бокова завърши на четвърто място в последното гласуване, а Кристалина Георгиева на осмо.

6 октомври
Георги Първанов иска оставките на Борисов, Кристалина Георгиева и на външния министър Даниел Митов заради провала в ООН.

7 октомври
За първи път в кариерата си Григор Димитров победи Рафаел Надал. За сметка на това националният ни отбор по футбол загуби с 1:4 от Франция квалификационна среща за световното първенство в Русия (2018).

8 октомври
За първи път в 16-месечната кандидат-президентска кампания Доналд Тръмп се извини. Това стана, след като Washington Post разпространи видео запис от 2005 г., в който милиардерът обяснява, че подходил към свалката на омъжена жена като към кучка, но не успял да постигне своето.

9 октомври
На финала на турнира в Пекин Григор Димитров не успя да победи световния номер 2 Анди Мъри, но все пак се изкачи до 18-то място в световната ранглиста.

10 октомври
Българският национален отбор по футбол загуби с 0:3 от Швеция среща от квалификациите за световното първенство в Русия през 2018 г. Samsung спря окончателно производството на злополучния смартфон Galaxy Note 7.

11 октомври
Министерството на труда и социалната политика предлага повече да не се сливат почивни дни заради празници. Ако празникът се пада през уикенда, понеделникът ще е почивен ден.

12 октомври
На 21-та Международна олимпиада по астрономия в Смолян българските ученици спечелиха един златен, два сребърни и четири бронзови медала.

13 октомври
75-годишният американски певец Боб Дилън стана първият музикант, получил Нобелова награда за литература от учредяването й през 1901 г.

14 октомври
Навършиха се 90 години от излизането на първата книга за Мечо Пух, а "Галъп интернешънъл" обяви, че балотаж между Цецка Цачева и ген. Румен Радев е с непредсказуем финал.

15 октомври
ЦСКА и "Левски" завършиха 1:1 в дербито на 10-ия кръг на Първа лига, игран пред над 20 000 зрители на Националния стадион "Васил Левски".

16 октомври
Световният номер 2 Анди Мъри победи испанеца Роберто Баутиста Агут и спечели турнира от сериите "Мастърс" в Шанхай.

17 октомври
Лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви в интервю: „Абе, бай Х*й, ти с кого се държиш така, бе. Това да не ти е махалата, това да не са ти 90-те години?!"

18 октомври
След драматично заседание депутатите отмениха едномесечната ваканция преди президентските избори и я сведоха до една седмица.

19 октомври
"Арсенал" разгроми "Лудогорец" с 6:0 и нанесе най-тежкото поражение на български отбор в Шампионската лига.

20 октомври
ДПС официално подкрепи Пламен Орешарски за президент.

21 октомври
Компанията за споделени пътувания Uber изтегля от България екипа си, който подкрепя и съветва шофьорите в страната.

22 октомври
68-годишният треньор Люпко Петрович изтъкна девет причини за внезапното напускане на "Левски". Той сподели, че е работил в много лоша обстановка и под постоянен стрес.

23 октомври
Николай Бареков напусна студиото на „Тази неделя” след разговор, продължил само 4:30 минути. Той се обиди, че водещата Жени Марчева го моли да преведе изречение от вестник The Times като доказателство, че евродепутатът е „импрувнал” английския си.

24 октомври
Ново издание на Oxford University Press сочи Кристофър Марлоу като съавтор на Уилям Шекспир при написването на пиесите за Хенри VI.

25 октомври
От комисията по досиетата съобщиха, че известният фотограф Иво Хаджимишев е бил сътрудник на Държавна сигурност.

26 октомври
Трус с магнитуд 6.4 на 68 км източно от град Перуджа разлюля Централна Италия.

27 октомври
Председателят на Българския хелзинкски комитет (БХК) Красимир Кънев е нападнат сутринта пред столичния хотел "Радисън" от двама неизвестни мъже.

28 октомври
Откриха нефт в Черно море, а Кристалина Георгиева обяви, че напуска поста си в Брюксел и на 2 януари 2017 г. ще заеме висша позиция в Световната банка.

29 октомври
Концертът на Слави Трифонов предизвика много спорове заради затварянето на Орлов мост в София.

30 октомври
Ново силно земетресение с магнитуд 6.6 разтърси Централна и Южна Италия. Бойко Борисов обяви в ефира на bTV, че няма да подаде оставка, ако Цецка Цачева е първа на първия тур на президентските избори, но втора на балотажа.

31 октомври
Кирил Николов-Дизела подобри рекорда за пробягване на 91-километровата обиколка на Витоша. С време 7:39 ч. той подобри постижението на Андрей Гридин от 8:06 ч. Чудесен финал на един напрегнат месец!