Реклама

Чаша червено вино не вреди, дори предпазва от сърдечно-съдови заболявания. Ресвератрол е активното вещество в кожицата на зърната на червеното грозде, което действа като антиоксидант. Благодарение на него червеното вино се препоръчва при диабет, срещу деменция и при сърдечно-съдови заболявания. Антоцианите в червеното грозде забавят зрителните увреждания, които настъпват с възрастта. Те неутрализират ензимите, които разрушават колагена, запазват младежкия вид на кожата, като поддържат колагена. 

При избора на вино по ваш вкус отделете повече внимание на сорта и лозята. Дегустацията ще ви помогне в избора, защото всяка година и партида при един и същ начин на производство са различни. Търсенето на добро вино ще ви накара да опознаете нови градове, нови региони и страни.

Дегустацията на вино е субективна оценка. Тя започва с визуална оценка по цвят, бистрота, нюанс, плътност.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

При дегустация се оценяват цвета, аромата и накрая вкусовите качества. Характеристиката на виното се основава на индивидуалните сетива за вкус, мирис и зрителна оценка на външния вид (цвят, бистрота, колоидни частици). 

Свеж и ароматен вкус на младо вино се получава като комбинация от захари, киселини и сортовия аромат на гроздето. Свежите вина обикновено се съчетават добре с храна.

Ако искате вещо да дегустирате вино, с леко кръгово движение на чашата разлейте виното по стените й, за да определите цвета и бистротата на виното. Замъгленост и слаба прозрачност не са признаци на вино с добро качество. Нормално при старите вина се получава утайка и тя е признак за възрастта на виното, докато за млади вина се счита за дефект.

Младо червено вино обикновено има ярък пурпурен цвят и лек виолетов оттенък. Признак на отлежало вино е появата на керемиден до оранжев нюанс.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Помиришете виното. Не е изненадващо, че двама души могат да открият различни аромати в едно и също вино. Някои хора харесват вино с аромат на ванилия, получена от дъбовата нова бъчва, а други обожават виното с аромат на плод или пък тръпчивото вино.

Вкусовите качества на виното се измерват с небцето. Отпийте глътка вино и разлейте това количество неколкократно върху езика и небцето си. Неговата сладост, киселинност, танин и алкохолност са основните му компоненти. След това поемете въздух през зъбите и носа си. Аерирането в устата е това, което е разклащането на виното в чашата. Така по-лесно се възприема "вкусовия аромат". Ако не преобладава във вкуса нито танин, нито прекалена сладост, виното е балансирано.

Сухо вино означава липса на захар, което е противоположност на сладкото вино. Твърдо вино се определя от съдържанието на танини. 

Вино с траен послевкус възбужда вкусови рецептори върху езика и се задържа, и след като сте го преглътнали. Трайността на послевкуса е един от сигурните признаци за качеството на виното.

Снимка:Thinkstock/Getty Images