Реклама

По случай Еньовден (24 юни) Националният комитет „Петър Димков” организира масов туристически поход на Витоша с маршрут: квартал Княжево (последна спирка на трамвай №5) – Златни мостове – хижа „Момина скала”. Маршрутът преминава по т.нар. „Алея на билките”, по която са поставени множество табла с любопитна информация за билките в България.

Походът ще се състои на 26 юни, неделя, от 8:30 часа. От 13:00 часа на естрадата на хижа „Момина скала” ще има фолклорна програма с възстановка на стари народни обичаи и традиции, свързани с Деня на билките – Еньовден.

Междувременно Министерството на околната среда и водите съобщи, че всяка година в страната се събират и обработват 15 000 – 17 000 тона лечебни растения, от които около 90% се изнасят. Това поставя България на първо място в Европа и на едно от първите в света по количество на изнесените билки. Събират се около 200 вида лечебни растения, които се използват във фармацевтичната промишленост, козметиката, хранително-вкусовата промишленост и народната медицина. Обект на активна търговия обаче са 20 вида. Липата, шипката и копривата са най-търсените български билки в чужбина. От тях на първо място е липовият цвят, от който се изнасят около 1200 тона годишно. Износът на плодове от шипка е около 1100 т годишно, а на копривата – около 1000 т.

В момента съществува списък с 24 билки, за които е забранено да се събират със стопанска цел, а за други 11 всяка година министърът на околната среда и водите определя допустими количества. Това са еньовче, старо биле, ранилист, трън кисел, шапиче, червен божур, зърнастец елшовиден, иглика, катранка, решетка безстъблена и лютива тлъстига. Тази година например мурсалският чай е забранен за беритба дори за лични нужди, тъй като естествените му находища са застрашени. Билките от защитените видове също са забранени за бране от дивата природа.

Целта е да се стимулира култивираното им отглеждане, защото така се осигурява качествена и голяма по обем суровина, без да се нанасят щети на природата. Създават се и възможности за поминък на населението в планинските райони, където почвите са бедни и отглеждането на други култури е трудно. Сега върху земеделски площи се отглеждат мента, маточина, лайка, липа, шипка, мурсалски чай, коприва и други култури.