Реклама

Последният филм с участието на големия български актьор Никола Анастасов открива 31-вото издание на „Киномания 2017“, на 16 ноември т.г.

Безкрайната градина“ е дебютен игрален филм на режисьора Галин Стоев, който от 2018 г. поема поста директор на Националния театър на Тулуза. Той определя лентата като „любовен триъгълник“, в който няма нито една класическа любовна сцена – никой никого не докосва, никой никого не съблича, никой никого не изнасилва.

Филмът разказа за живота на Филип (Мартин Димитров), разпределен между приятелката му Соня (Глория Петкова), брат му Виктор (Димитър Николов) и работата му като PR специалист. Но всичко това се променя в деня, в който той среща Ема (Елица Матева) – странно момиче, затворено в свой собствен свят, в който най-важното нещо е една тайнствена градина.

„Исках да направя филм, който излиза от основната тенденция днес, която е свързана с прекрачване на границите на допустимото и в която всичко е безнадежно и провалено, допълва Стоев. Тя се поддържа в официалния дискурс на всяко ниво на обществото ни. Затова си казах, че е време да инжектираме нежност в тази конвенция, да плетем въжени мостове със зрителите и да атакауваме тяхнто усещане за нежност или уязвимост. В този смисъл се получи един любовен филм, един любовен четириъгълник, като амбицията ми беше в началото и в края на филма той да остане непроменен, но под повърхността му да се създават светове и да се срутват други“.

Снимка: Галин Стоев


По думите на Галин Стоев цялата история показва процеса на емоционално пробуждане в един свят, който е анестезиран откъм чувстване. „Много се надявам този нежен и поетичен жест да докосне зрителите”, споделя още той.

„За мен това е много специален полет, който не ми се беше случвал досега”, казва Димитър Николов. „Със сигурност, може да се каже, че това е най-нежният български филм и такъв не е правен досега, категорична е продуцентът Мартичка Божилова.

„Това е нещо като първата любов, на която даваш всичко. Направихме го с много любопитство и удоволствие”, казват операторите Георги Богданов и Борис Мисирков. Според тях освен актьорите, има и още един герой в лентата – градът. 

Афишът на „Киномания“ включна още два нови български филма и над 50 чужди заглавия.  Сред тях са - „Въртележка”, с Кейт Уинслет и Джъстин Тимбърлейк,  „Субурбикон” с режисьор Джордж Клуни, документалния разказ „Buena Vista Social Club: Adios“ на номинирания за „Оскар“ режисьор Люси Уокър, „Да обичаш Винсент” - първият в историята на киното пълнометражен анимационен филм, рисуван с маслени бои, най-мащабната руска продукция за 2017 г. – „Матилда”.

До месец ще има възможност и за изцяло купуване на билети онлайн за „Киномания”.

Автор: Даниел Димитров