Реклама

В начина, по който гледате на нещата за ядене, участват не само вкусът, но и другите сетива за аромат, цвят и вид на храната. Още преди храната да е влязла в устата ви мозъкът е успял да изгради преценка за нея. Всичко това се отразява на цялостното хранително преживяване. Учени от Оксфордския университет доказват, че червеният цвят на масата, в ястията и приборите действа отблъскващо. Затова той би могъл да е от полза на хората, които искат да намалят своето тегло. 

Върху апетита въздействат добре подредените прибори, чаши, салфетки. Не създавайте допълнителна "декорация” с телефона върху масата или лекарствата, които трябва да вземете преди хранене.

По-добре изключете звука, докато се храните. Не оставяйте хората, с които искате да споделите обяда или вчерята да си помислят, че някой друг е по-важен от тях. Дискретно вземете лекарството си без да се налага да обяснявате за болестта си.

Не започвайте първи да се храните, ако не са сервирали на всички хора на масата. Когато сте на гости, изчакайте домакинът първи да опита храната.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Приборите се нареждат в последователността, в която ще ги използвате. Започвайте да се храните с най-външните и преминавайте към останалите. Ножовете и лъжиците са отдясната страна, а вилиците - отлявата.
Чашите се поставят вдясно на чиниите, подредени също по реда, в който ще ги използвате. Чашата за бяло вино е разположена най-близо, зад нея е чашата за червено вино. Чашата за вода е по-голяма и стои зад двете чаши за вино.

Чашите за вино се хващат за столчетата, а халбите - за дръжките. Чашата за вода се държи за долната част, точно над столчето.

Украсата от кръгче портокал или лимон на ръба на чаша с коктейл не се изяжда.

Правилата за хранене не бива да се пренебрегват, защото помагат да се храните красиво и в същото време удобно.

Ако на масата са поднесени купички за измиване на пръстите (болчета), може да приемете това като покана да ядете с пръсти – печено пиле, дребна риба с кости, миди.

Когато супата е накрая, чинията не бива да се повдига, а само леко да се наклони настрани. Ако супата е сервирана в чаши, можете да се изпие остатъка. Ястия с кълцано месо се ядат само с вилица. Спагетите се захващат с вилица и се намотават около зъбите й в длъбнатината на лъжицата или върху самата чиния.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Сливи, кайсии и праскови се предлагат на масата цели. Разполовяват се с десертен нож, за да се извади костилката и се нарязват на 3-4 парченца.

Мандарините се белят с ръка, а портокалите с десертен нож. Гроздето се яде с ръце зърно по зърно. Грейпфрутът пък се разрязва на две половини и се изгребва с десертна лъжичка. Ананас, киви, нар също може да се поднасят разрязани на две половини. Ябълките и крушите се разрязват на 4-6 филийки с премахнати предварително семки. 

Ягодите се ядат с помощта на лъжичка, но ако са поднесени с чашелистчетата, се хващат за тях и се ядат с ръце. Бананите се поднасят със срязано връхче. Обелва се една лента, а плодът се яде върху останалата част от външната му обвивка с нож и вилица.

Парчето торта се яде, като се започва от заострения край, а петифурките може да се вземат с ръце.

Снимка:Thinkstock/Getty Images