Реклама

Равносметките за отминалата година са особено популярен ритуал напоследък. Но какво предстои? Опитахме се да обобщим разсъжденията си върху предстоящите тенденции.

Отива си:

JFK

Съвременното медийно разнообразие е виновно за това, че при специален юбилей, повод, годишнина или извънредна ситуация можем да получим пълен обзор, припомняне и напомняне за неподозирани факти. Годишнината от атентата срещу президента Джон Кенеди демонстрира, че новата медийна реалност дава повече на публиката. А публиката демонстрира, че интересът и любопитството й са нестихващи.

Идва:

Първата световна война

 

През 2014 година се навършват 100 години от един военен конфликт, променил необратимо съдбата на всички европейски нации. Французите наричат тази война “Голямата война”, защото пораженията върху демографията, социалните структури и политическото бъдеще на Европа са гигантски. В тази връзка очаквайте в ритмичен такт обобщения, книги и изследвния, които разкриват неподозрани факти за този конфликт. Кулминацията ще е през август и септември – тогава точно е годишнината.

Отива си:

Папата

През 2013 година започнахме с един папа, а я приключихме с друг. Бенедикт XVI прецени, че е по-добре да преосмисли теологическите догми и да се оттегли от най-върховния католически пост, вместо да попадне в окото на най-големия скандал във Ватикана, свързан с пране на пари, корупция и сложни схеми за влияние. Папа Франциск е носител на по-либералните ценности в католическата църква – което в крайна сметка вероятно ще доведе до по-добър свят за всички.

Идва:

Ислямският тероризъм

Събитията от последните дни на 2013 година, когато във Волгоград загинаха близо 40 души при два самоубийствени атентата, потвърдиха със смразяващ реализъм опасенията, че през 2014 година тероризмът ще бъде отново тема за всички. Олимпиадата в Сочи е предизвикателство не само за Владимир Путин, но и за целия цивилизован свят – наистина ли терорът и покушенията върху мирното население са единственият начин за водене на спор и съпротива? Въпрос, който здравомислещите хора по целия свят постоянно си задават.

Отива си:

Майли Сайръс

Когато едно младо момиче иска да достигне до върха, то се съблича. Тази проста аксиома беше доказана през 20 век от Хю Хефнър. През 21 век Майли Сайръс демонстрира, че няма значение дали публиката очаква от теб крайности. Ти просто даваш на публиката крайности и това носи още повече публика. Гениално просто. Някой би казал – гениална простотия...

 

Идва:

Майли Сайръс

И през 2014 година Майли Сайръс ще е наоколо. Може би няма да се съблича толкова, или напротив – ще направи нещо по-драстично. Тръпнем да разберем.

Отива си:

Samsung Galaxy S4

Ултра мега хипер смартфонът на Samsung превзе публичното пространство през 2013 година. Изобщо, през 2013 година Samsung бяха във вихъра си и демонтираха безапелационно конкуренцията в Android-лагера – въпреки че конкуренцията прави в частния случай по-добри устройства. Все едно – масовият потребител обича своя Samsung, който въпреки всичко е по-скоро добро устройство с тенденция да е съвършено. Съвършенството обаче е приоритет за друга компания, както знаят и малките деца с нахапана ябълка в ръка.

Идва:

iPad Retina Mini

 

Смартфоните се превръщат бавно, но сигурно в технологичен белег на едно отминаващо десетилетие. Все по-често потребителите осъзнават, че консумацията на забавление е много по-удобна, приятна и изпълваща с таблет. А най-добрият таблет е iPad. По-конкретно iPad Mini. Вече и с Retina-дисплей. Приятно четене, игра, слушане на музика или каквото ви е на сърце в момента.

Отива си:

Mercedes S-класа

Най-добрият автомобил в света стана поне малко по-добър с появата на новото поколение S-класа. Трябва да признаем, че този автомобил е в голяма степен носталгичен – той изповядва устойчивите ценности на лукса, в който излишното е необходимо, а ограниченията са непознато понятие. С оглед на общата сериозна ситуация на автомобилната индустрия S-класата беше необходим проект, който да вдъхне увереност на всички изкушени от магията на автомобила, че все пак все още си струва. Струва си.

 

Идва:

BMW i8

Бъдещето е на алтернативните енергии, след като петролът е със срок на годност до изчерпването си. BMW i8 е спортен хибрид, който представя съвършеното решение за плавен преход между миналото и бъдещето. I8 е невероятен спортен автомобил, който обаче пести гориво и е приятно тих в градска среда. Бъдещето е наистина чудесно.

Отива си:

Маратоните с кауза

 

Бягането за здраве вече е изместено от бягането за кауза. Бягането е най-популярният спорт в света и неусетно това става факт и в България. През 2013 година разбрахме, че издръживостта на тялото и силата на волята могат да мобилизират сериозни маси от хора. Които предпочитат да се занимават с масов спорт, а да не затъпяват край маса, мда.

 

Идва:

Преходи в планината

Разходките в планината са нещо, което все по-често ще се превръща в приоритет на търсещите разнообразието градски хора. Просто нарамете раница, обуйте здрави обувки и давайте. През 2014 година планината ще е все така приветлива.

Отива си:

Барове без тютюнев дим

През 2013 година традиционният български нихилизъм беше подложен на множество изпитания, но най-вече ще запомним тази прекрасна година с (не)желанието за ограничаване на тютюневия дим на закрито. В крайна сметка, здравият разум победи и законът все така наказва нарушенията на обществената норма. Нихилизмът ни обаче нямаше да е тема за разговор, ако все пак масово законът не се спазваше. После обаче все друг ни е виновен. Докога?

 

Идва:

Домашните събирания

Защо да плащаме скъпа надценка за посредстевна услуга в ресторанта? Защо да ядем лошо приготвена храна, която е и нездравословна? Защо да се бутаме и изнервяме, че в готините места места просто няма? Добре дошли на гости – събирането с приятели вкъщи ще е все по-яка идея. Придобиването на големи телевизори или проектори ще ви сплотява около забавен филм. Освен това, няма нищо по-яко от това да избираш компанията си. Затова най-добре с приятели.