Реклама

В новогодишните поздрави всеки е включил пожелание за здраве, но здравето не е имагинерна величина. То зависи от начина на живот. Към масово срещаните вредните навици се отнасят тютюнопушенето, ежедневната употреба на алкохол, кафе и кофеинови напитки. Те ни служат за изкуствено стимулиране на работоспособността и за подобряване на самочувствието и настроението. 

Едва ли фактът, че виното е мощен антидепресант, може да се отрече. Коварството на алкохола е в двете му степени на опиянение. Първоначалното състояние на еуфория позволява човек да "удави” тежките преживявания, но когато действието на алкохолът започне да преминава, следва понижение на настроението. Втората фаза влече със себе си множество вредни ефекти - агресивност, необосновани обиди, сълзи, страдание.

Да не забравяме, че пиенето съсипва животи

Пушачите могат да ви говорят с удоволствие за тонизиращото и успокояващо действие на цигарите. Но, никотинът без никакво съмнение разрушава белите дробове. Тютюнджийската кашлица и задъхването при изкачване на стълбите доказват сами по себе си това.

Ако все пак решите да откажете цигарите, изберете спокоен момент в живота ви, защото отказът е свързан с негативни емоции и ако сте в потиснато настроение, това не е подходящият момент.

СНИМКА:THINKSTOCK/GETTY IMAGES

Правилният начин на живот включва отказ от вредните навици

Ободряващият ефект на кафето е кратковременен и често последван от отпадане на силите. Дългогодишната употреба на кафето води до привикване, създава учестен пулс и раздразнена лигавица на стомаха.

За премахване на лошото самочувствие, потиснато настроение, безпокойство и нарушената концентрация започнете да се движите повече.

СНИМКА:THINKSTOCK/GETTY IMAGES

Танците, освен физическо натоварване, ви осигурят силно емоционално въздействие за отвличане от неприятните преживявания. Те могат да подобрят самочувствието и настроението ви.

Използвайте всяка възможност за физическа активност. Подходящо е всичко: ходене, тичане, сутрешна гимнастика, каране на ски и сноуборд, пързаляне с кънки, подвижни игри като баскетбол, футбол, волейбол, тенис, скуош.

Когато ритате топката или я удряте с всичка сила , вие се освобождавате от напрежението и чувството за обида, злобата и агресивността ви напуска.

Освен психологическа полза, физическата активност укрепва цялостно организма. Повишава се съдържанието на ендорфини, които притъпяват болката и създават усещане за щастие. 

СНИМКА:THINKSTOCK/GETTY IMAGES

Започнете да бягате независимо от зимните условия