Реклама

Ирландският здравен министър д-р Джеймс Райли обяви план за “страна без цигари” до 2025г.

Според Райли, дефиницията означава: държава, в която по-малко от 5% от населението употребява тютюневи изделия. В момента 22% от ирландците над 15 години са редовни пушачи.

Има причини вие да спрете да пушите. Веднага.

Планът на Райли включва 60 препоръки за значително намаляване на употребата на цигари в следващите 12 години. Според него, тютюневите изделия ще са достъпни, но на много по-висока цена. Сред другите препоръки има и такава за забрана на пушене в коли, в които има деца и глоба на място за нарушителите.

В планът се съдържат предложения за забрана на видовете места, където може да се продават тютюневи изделия, забрана на всякакви пособия за свиване на цигари и повишена регулация на търговците на дребно.

Бизнесът с електронни цигари също не е шега работа

Според министъра, болести, свързани с тютюнопушенето убиват 5,200 души на острова и това е една пета от всички починали за година.

Още малко за електронните цигари

Ирландия стана първата държава в Европа, която забрани пушенето в офиси и заведения със закон. Това стана през 2004г. и тогава 97% от ирландците подкрепиха решението. Според скорошно изследване забраната от тогава е помогнала за предотвратяването смъртта на средно 3,726 души.

В Америка вече започват бизнес с канабис, вместо тютюн

В същото време хората, които подкрепят тютюнопушенето в Ирландия твърдят, че новите мерки биха заклеймили легален продукт, който е търсен от хиляди възрастни в Ирландия. Те твърдят, че облагането на тютюневите изделия с данъци и акцизи влива много пари в икономиката, както и че планът на министър Райли ще отвори черен пазар за цигари.