Реклама

В края на 2013г. се назовават имената на хора (и не само), които по някакъв начин са променили ли променят света, който познаваме. С намигане ви намигане ви предлагаме да видите кои са те.

Човешката смелост е доказвана всеки ден

снимки: Getty Images/Guliver Photos

Гарет Бейл

Уелският национал направи невероятен сезон с екипа на Тотнъм в английската Висша лига през миналия сезон. На терена младокът подминаваше съперниците си, все едно те бяха спрели, а бомбеният му удар разстрои не един и двама вратари. През септември тази година Бейл премина в Реал (Мадрид) за умопомрачителната сума от 100 милиона евро и така стана най-скъпият футболист в историята.

Бейс джъмпингът е работа за смелчаци

Едуард Сноудън

Ед Сноудън се превърна в американски враг номер 1, защото следваше принципите на защита на правата и свободите, които постоянно се прокламират от собствената му държава. Като компютърен специалист за ЦРУ и Националната агенция за сигурност на САЩ, той разбира, че американското правителство, в сътрудничество с други западни служби, влага огромни ресурси в шпиониране и събиране на дигитална информация за гражданите.

Българските рок герои

Футболните герои-ветерани

Информацията, изнесена в последствие от Сноудън, беше последната капка в чашата със съмнение, че всички комуникационни канали вече усърдно се разорават от тайните служби и достъпът до лична информация е по-лесен от когато и да било. В момента Сноудън се укрива в Русия.

Папа Франциск

След папа Бенедикт, папа Франциск изглежда като добрия религиозен пастир, който беше необходим на християните-католици по света. За първи път от много време насам главата на Римо-католическата църква не се занимава основно с това да осъжда хомосексуалистите и абортите. Нещо повече, той дори призова за търпимост и интеграция на гейовете.

Дудъл героят е...

Франциск направи най-логичното нещо на света и спря практиката Църквата да се занимава с това какво правят хората в креватите си. Вместо това, той призова да се обърне повече внимание на бедните и страдащите по света.

 

Протестиращият човек по света

2013г. определено беше изпълнена с недоволство. Гражданите в Украйна, Румъния, България, Турция, Бразилия, Великобритания, Тайланд, Индия, Мексико и други страни по света излязоха по улиците в опит да направят нещата по-поносими за себе си.

Свободни, протестиращи, неуморни

Причините за гнева навсякъде бяха различни, но през 2013г. имаше отчетливо повишаване на обществената температура, което се дължи на плъзващото усещане, че настоящите социално-политически модели необратимо се определят от икономически зависимости.

С оглед на настоящата ситуация в света, има вероятност Протестиращия човек да е в тази класация и догодина.

Алекс Търнър/ Arctic Monkeys

През 2013г. Arctic Monkeys достигнаха тавана си и продължиха нагоре. Бандата от Шефийлд издаде албума си "АМ", който веднага се изкачи на първо място в британските класации.

"АМ" – най-добър албум на 2013 г.

И не само това - това беше пети пореден албум на групата, който достига върха в чартовете на Острова, което е прецедент за група с независим лейбъл. Още когато “Whatever People Say I Am, That's What I'm Not” стана най-бързо продаваният албум в английската история през 2008г, феновете трябваше да знаят, че Arctic Monkeys, водени от харизматичния фронтмен Алекс Търнър, не могат да бъде спрени.

Arctic Monkeys с пет поредни топ албума във Великобритания

Изпълненята на групата на живо пък са толкова силни, че през 2013г. Arctic Monkeys прибраха и наградата за хедлайнер на годината за своя лайв на фестивала Гластънбъри.  

Хосе Мухика

Уругвайският президент е много интересна личност, точно поради факта, че не се държи толкова като президент, колкото като гражданин. Той е бил част от партизанска група през 1960-те и 1970-те, прострелван е 6 пъти и е лежал 14 години в затвора.

Кои са най-известните политически затворници в историята

Откакто е избран през 2009г. за президент на Уругвай, Мухика печели сърцата на съгражданите си с това, че отказва служебна вила и живее във ферма. Той дарява 90% от заплатата си на благотворително дружество и живее със средната за страната заплата, а през 2013г. дари половината от имуществото си на бедните.

Добрият кмет Гнар

През тази година Мухика определи т.нар. “война срещу наркотиците” като провал и силно се застъпи за легализацията на марихуана в Уругвай като средство за ограничаване на средствата за огранизираната престъпност. В последствие, Уругвай стана първата страна в света, която легализира отглеждането, продажбата и пушенето на марихуана.

Анджелина Джоли

Анджелина Джоли години наред беше абсолютен секс-символ на американското кино и именно заради това една новина през 2013г. потресе света.

Холивуд - в криза на смисъла

Оказа се, че холивудската звезда  се е подложила на двойна мастектомия – отстраняване на двете гърди заради установен изключително висок риск от рак на гърдата.

Действията на актрисата бяха широко дискутирани, но две неща са ясни от случая. Първо, Джоли е жива и здрава и със силиконов бюст.

Холивуд не се отказва от оръжията във филмите

Второто е, че смелото й решението да оповести публично заболяването си обърна общественото внимание към един проблем, за който не се говори достатъчно, но застрашава живота на милиони жени по света всяка година.

Брайън Крансън

До преди време актьорът беше познат предимно като непохватния баща на Малкълм от едноименния сериал. След това Крансън смени тотално амплоато в “Обувките на Сатаната” и по брилиянтен начин се превъплъти в диагностициран с рак учител по химия, който започва да произвежда метаамфетамини, за да осигури семейството си.

Двете лица на дрогата

Сериалът стана култов сред феновете и отнесе една дузина награди, а Крансън стана едно от най-разпознаваемите лица на планетата.

Последните в нашата класация са котка и милиардер...

Grumpy Cat

Меметата със сърдитата котка в един момент извираха отвсякъде в интернет. Собствениците бързо загряха, че могат да изкарат пари от киселата физиономия на домашния си любимец. Котката-знаменитост се сдоби с мениджър, Facebook страница и Twitter с 116 хиляди последователи, както и различни продукти с нейния лик.

Правят филм за Grumpy Cat

се появиха на пазара, сред които дори имаше и книга. Разбира се, Grumpy Cat, не хареса нито един от тези продукти. Меметата на котката вече бяха превърнали лаконичния хейт в начин на комуникация.

Елън Мъск

През тази година милиардерът-иноватор Елън Мъск представи новия си соларно задвижван транспортен проект, чиято цел е да закара пътници за половин час  между двата бряга на САЩ.

Транспортът на бъдещето

Неговият проект Hyperloop е тръба с ниско налягане с капсули, транспортирани с ниска и висока скорост по дължината на тръбата. Идеята е на етап проект, но представлява поредната малка стъпка към бъдещето и тя е  дело от основателя на компанията за електрически коли Tesla Motors, който е притежава компанията за космически изследвания SpaceX, а в миналото придоби известност като създател на системата за електронни разплащания PayPal.

Защо Уорън Бъфет е богат, а ти не си

Мъск е типичен представител  на новото поколение милиардери - изобретателни, адаптивни и с поглед в бъдещето.