Реклама

В Мексико от години се води т.нар. “война срещу дрогата”, която се изразява предимно в това, че полицията арестува мексикански граждани с количества марихуана малко над позволените 5 грама. В същото време северната част на страната е арена на брутална война между нарко-картелите, която е коствала живота на 60 хиляди души в последните 6 години.

Неуспехът на правителствената политика по отношение на наркотиците и марихуаната в частност води до това, че в столицата Мексико Сити вече се предвиждат серия от промени в законодателството, с които да се легализира и регулира консумацията на канабис. Сред промените, които трябва да се гласуват в края на месеца, има и такива да се отворят клубове, които сами да отглеждат канабис, който да продават на членовете си. Предложено е и всеки да има право да носи до 30 грама марихуана в себе си.

Кой е най-опасният наркотик във Великобритания?

Поддържниците на промените твърдят, че по този начин полицията ще спре да се занимава с пушачите на трева и ще има време и ресурс да се занимава с по-тежки престъпления. В основата на исканите промени стои и идеята, че една евентуална легализация ще отвори възможност за легален и облагаем бизнес с канабис и по този начин ще бъде спрян един от източниците на финансиране на картелите.
 

 

Мексико Сити е само част от градовете на новия континент, които искат легализирането на канабиса. Американските щати Колорадо и Вашингтон вече го постигнаха през миналия ноември и това дава шансове на мексиканската столица. Причината за това е, че местните власти имат законодателни функции. Те вече прокараха успешно социални реформи като легализацията на абортите и еднополовите бракове. Противниците на тези промени тогава бяха консервативни родителски сдружения и католическата църква, които вероятно ще се противопоставят и на легализацията на марихуаната.

Бивш шеф от Microsoft се пуска в бизснеса с марихуана

Въпреки това, сегашният кмет на Мексико Сити Мигел Анхел Мансера говори позитивно за реформи за марихуаната и това поражда спекулации, че може да направи нещо конкретно по въпроса през своя шестгодишен мандат.

Във филмите от 70-те има доста пушене на трева

В същото време подписка в подкрепа на легализацията в мексикански вестник беше подписана от 67 популярни мексиканци, сред които актьорите Гаел Гарсия Бернал и Диего Луна, двама бивши здравни министри на страната, Нобеловият лауреат Марио Молина и бившият вътрешен министър Фернандо Гомез Монт. Бившият президент на Мексико Висенте Фокс пък е известен с това, че от години публично поддържа легализацията.
 

 

Идеята за клубове за канабис ще заобиколи федералния закон срещу продаването на марихуана, защото там ще се отглеждат растения за собствена употреба. Според законодателите, такива клубове ще имат до 100 члена, които ще си плащат членски внос и ще получават около 50 грама канабис на месец. Според реформаторската група Cuphid, такива клубове ще могат да заемат около 70% от пазара на марихуана в Мексико Сити, който печели по 30 млн. долара на година сега.

Американския национален институт по рака казва, че ...

Проблемът е, че в Мексико е забранено отглеждането на растението. Това значи, че ако Мексико Сити легализира изцяло марихуаната, това ще е в разрез с федералния закон. Но същото беше положението с американските щати и в крайна сметка правителството във Вашингтон се съобрази с референдумите в Колорадо и Вашингтон.

Това доведе идо нещо друго - сега изследване на Pew Research Center за отношението на американците към канабиса сочи, че за първи път повече от половината жители на страната подкрепят легализирането на марихуаната.

 

 

От друга страна, други държави на континента също са се насочили в тази посока. Долната камара в уругвайския парламент прокара закон за легализация, който местният сенат трябва да гласува през този месец, а подобни настроения се заформят и в Бразилия, Аржентина и Канада. Мексико Сити е столицата на Мексико и най-големият град на континента, поради което легализация там със сигурност ще окаже въздействие върху развитието на ситуацията в страната и зад граница.

Hells Angels също са намесени в продажбата на канабис

Мексиканските картели правя милиарди долари от контрабанда на кокаин, хероин, метаамфетамини и марихуана за САЩ и в този смисъл, легализация в Мексико Сити може да има минимално пряко въздействие върху бизнеса на нарко-босовете. Въпреки това, поддържниците на легализацията твърдят, че непрякото въздействие може да се изрази в легализация в цялата страна в бъдеще.

Опасностите дебнат в тези градове

Това ще е съществен удар върху организираната престъпност и изглежда като решение, защото военни операции срещу картелите и полицейските практики по улиците не водят до реални резултати.