Реклама

Изконно право е човек да живее, работи и почива в здравословна среда. Според пушачите цигарата има много функции: релаксира, помага в стресова ситуация, ободрява, потиска глада, контролира теглото, действа лаксативно. Паузата за пушенето създава приятелства и сплотява колегите. НО… 

Мнението на лекарите е съвсем друго. Д-р Гергана Гешанова обяснява, че "На веществата в цигарите първи реагират кръвоносните съдове, които се стягат, след тях са белите дробове, стомахът и кожата - реакцията е мигновена и обхваща цялото тяло.”

Фактът, че и пушачите наричат "душегубка” местата, които са определени за пушене и предпочитат да пушат на чист въздух, сам по себе си говори, че димът от изпушените цигари е твърде неприятен за всички.

 

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Вентилацията не решава проблема срещу дима от изпушените цигари.

Още 10 причини да спрете да пушите. И то веднага
 

Да помогнем на пасивните пушачи.

Това са думи на специалиста по белодробни болести д-р София Ангелова. Списъкът й с пациенти - пасивни пушачи, е много дълъг.  "Заради криворазбраната толерантност към пушенето, по-късно се налага да си купуват всяка глътка въздух”, казва тя.

Предложението да се пуши в закрити помещения след 22 часа в дискотеките е най-вредно, защото хората там се смеят, пеят, танцуват и вдишват с пълен капацитет от токсичните вещества на цигарения дим.

 

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 Не обръщай гръб на здравето си

Немалко са помощните средства за отказване от цигарите - заместители на никотина. Името заблуждава. Те не са заместители, а съдържат самата субстанция никотин. Тя е една от 3000-те съставки на цигарата, която създава зависимостта.

Когато приема никотин, но без цигарата, пушачът има шанс да се освободи от вредния навик без странични оплаквания. Под формата на дъвки, кожни пластири, спрей за носа. Постепенно дозата никотин се намалява и се премахва напълно.

Електронните цигари доставят никотин под инхалационна форма. Последните предупреждения от Американската служба за лекарствата и храните FDA са за съществуващи рискове за здравето на пушачите и от електронните цигари.

Електронните цигари - също толкова вредни

Гласувайте в анкетата на menbox.bg

Пречи ли ви пушенето

 

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Да пушат, но да не вредят на другите

Цигареният дим внася повече от 3000 химически вещества в белия дроб и повече от 60 от тях предизвикват рак (цианид, формалдехид, амоняк, въглероден моноксид, бензени). Ако оставим дишането настрана, тютюнът уврежда също венците, очите, сърцето, костите.

В 80% децата с бронхиалната астма живеят в среда на пушачи. Без цигарен дим всички ще бъдем с по-малко рискове за здравето. Затова лице в лице с истината трябва да се каже

"не” на модерния модел на родителите с цигара в уста, когато са заедно с децата си.

 

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Не бъдете като средностатистическия полуболен човек, който никога не е познавал удоволствието от здравословния живот. Милиони хора по света са отказали успешно цигарите.

Още по темата може да прочетете в постовете:

Алтернативата - електронни цигари

Отговорността ни като родители, ако пушим

Пушенето без съмнение е вредно

Ирландия на война срещу цигарите