Реклама

Tе имат азиатски черти, говорят отлично български и живеят в Париж. Наследниците на световноизвестния български художник Марин Върбанов и китайската художничка, модел и актриса мадам Сонг - Боряна и Феникс, са герои в последния епизод от първия сезон на документалната поредица на журналиста Георги Тошев „Децата на Другата България“. Toй ще се излъчи утре, в събота, от 12:30 часа по bTV. Първата среща на Тошев с тях е през 2007 година в Пекин, когато снима епизод на „Другата България“. 13 години по-късно той открива брата и сестрата във френската столица, където живеят днес.

„Историята на тяхното семейство е сюжет за холивудски филми. Един български художник успява да пробие Желязната завеса в началото на 70-те години. Името му е Марин Върбанов, момчето от Оряхово, което стига до Пекин и Париж, чието изкуство прославя страната ни по време на комунизма. Личната му история и любовта с китайката Сонг продължават да вълнуват публиката години, след като той не е сред нас“, споделя Тошев.

Марин Върбанов създава мащабни творби от текстил, които са показани по целия свят, а изкуството му се изучава днес и в Китай. Мадам Сонг е художник, актриса, чиито красиви черти помним от филми като „На всеки километър“ и „Слънцето и сянката“. През 80-те години на миналия век тя прави истинска културна революция в Китай, канейки френския дизайнер Пиер Карден да направи първото си ревю в страната, а не след дълго заедно с него откриват и филиал на прочутия парижки ресторант „Максим“ в китайската столица.

Сун всъщност срива Китайската стена за западната култура така, както преди години е сринала предразсъдъците заради голямата си българска любов Марин Върбанов. Изящната дама е най-добрият модел на Карден. Позира с Ален Делон, но не се влюбва в него, а остава вярна на Марин.

Децата им - Боряна и Феникс, пазят до днес паметта за своите родители и тяхното артистично наследство. Боряна е родена в Пекин, а Феникс в София. Той прекарва летата си в Оряхово, но родителите му го водят в Париж, където Марин Върбанов получава възможност да направи ателие за съвременни гоблени. Феникс завършва образованието си в Париж, а в това време Сун, благородарение на контактите си с Карден, успява да направи културна революция в родината си. Марин Върбанов прави школа за гоблени и превръща тяхното производство в индустрия - така необходима за младата китайска държава.

Днес в една от залите на Националната художествена галерия могат да се видят творби на Върбанов, които са част от голяма ретроспективна изложба.

За живота между различни култури и чувството за принадлежност към България разказват Боряна и Феникс Върбанови във филма на Георги Тошев, Аглика Делайе и Ема Константинова, който ще се излъчи тази събота от 12:30 часа в „Децата на Другата България“ по bTV.