Реклама

Тази неделя от 12:30 ч. в празничното двойно издание на „Ловците на храна” Chef Андре Токев и неговите приятели ще предложат на зрителите на bTV богата празнична трапеза с изкусителни ястия от интернационалната кухня за вкусни и уютни Бъдни вечер и Коледа.

Журито на MasterChef ще покаже как се прави бъдник – в 330 мл. затоплена вода той ще разтопи 260 гр. кувертюр или тъмен шоколад, а гладката смес ще изисипе в сифон и след охлаждане ще я превърне в пухкав мус . За блата Андре ще разбие белтъци със захар, поетапно ще добави разбитите жълтъци, царевично и оризово брашно, какао, а готовата смес ще оформи в тънък блат, който се пече на 210 С за 7-8 минути. Отделно, Chef Токев ще разтопи шоколад за крем и украса на пънчето като отдели една лъжица и я направи на тънък слой върху хартия за печене, а към останалото количество добави масло и два разбити на сняг белтъка. От блата и муса в сифона се оформя руло, а маслено-шоколадовият крем се нанася върху рулото и се „разрошва” с вилица, за да добие вид на истинско дърво. Десертът се декорира със сушени плодове и формички от шоколад, но, за да достави най-голямо удоволствие на сетивата, трябва да престои в хладилника поне 24 часа.

Chef Токев ще посрещне новия си колега в журито на MasterChef – ресторантьорът Лео Бианки

за да демонстрират на зрителите на „Ловци на храна” традиционни Коледни италиански рецепти. Първото ястие на горещия италианец ще бъде паста „Орекете”, която се приготвя с вода, брашно, грис и сол, и е подходяща дори по време на пости. Той ще сподели, че в родината му на Бъдни вечер се консумират предимно морски дарове, затова той ще прибави в пастата скариди и черни миди, запържени в чесън и зехтин, сотирани в бяло вино и доматена салца. Еластичното тесто трябва да престои в хладилник поне няколко часа преди да се оформи на малки „ушички”. Лео ще сподели традициите от детството си, когато е помагал в кухнята на баба, а след това се е запалил по готвенето от баща си, който не обичал да прави десерти в ресторанта.

За истински сладка Коледа Лео и Chef Токев ще покажат на зрителите на „Ловци на храна” как се приготвя „милфьой ди пандоро”. Те ще запекат за 5 минути тънки козуначени блатове и ще направят крем от 300 мл. прясно мляко, овкусено със звезден анасон, канела и индийско орехче за коледен аромат, 4 жълтъка, захар и брашно. Хрупкавите блатове се гарнират с крема и настърган шоколад и се сервират с любов и празнично настроение.

За да обогатят още повече Коледната трапеза на „Ловци на храна” с деликатеси от световната кухня,

Андре и Тошко от Белица ще приготвят „вълчи деликатес”

на който са се наслаждавали поколения българи. Телешкият далак ще се превърне в „джоб” за смес от контра филе и кайма, ситно нарязан лук, черен пипер, натрошени орехи и кимьон. Деликатесът се пече на 160 С за час и 40 минути. Потомственият готвач ще се похвали и с рецепта за пълнено обезкостено пиле с кайма, лук, моркови, орехи, яйце и ароматен салам, а Андре ще отчете приликите с френските пълнени пъдпъдъци.

Chef Токев ще приготви и френска терина от запечен патешки дроб, овкусен със сол, захар, пипер и малко трюфелово олио. Събин ще се погрижи за българската селска салата от печени сладки и люти чушки, мариновани в смес от чесън, сол, захар, олио и магданоз, които се комбинират прекрасно с червен лук, домат и сирене. За да спазят и немската традиция, на празничната трапеза на „Ловци на храна” ще присъства и птица. Андре ще сготви пълнена кокошка със смес от пилешко филе, бекон, лук, манатарки, магданоз, сметана и хлебни кори. За хрупкава коричка, той ще намаже птицата с патешка мазнина и ще я полее с прясно мляко. Като гарнитура топ-готвачът ще поднесе сварени лук, брюкселско зеле, черна, бяла и червена ряпа, запържена наденица със сварени кестени. Към сосовете от варивата се добавят червено вино и какао, сол и захар, за да завършат богатото ястие с редуцираната смес.

Приятелите на Събин от Банско ще сложат на трапезата домашно козе сирене, пъстърма, суджук и сушени ябълки за ошав.  Тодорка ще покаже на зрителите на „Ловци на храна”

автентичната рецепта за „целоварки” за Бъдни вечер -

сварено ферментирало цвекло, запържено с чесън, лъжица брашно и червен пипер.  Chef Токев ще добави към безместното ястие тайната на свинските гърди със зимни аромати на жарава. Лютеница с джинджифил, лук, чесън, анасон, карамфил, канела, мед и сол  се превръща в пикантна марината за месото, което се пече увито в хартия и фолио. Гурманът ще предложи интересно решение за готвене на картофи и моркови върху борови клонки. Френски колибяк и самоковски зелник, съчетани в едно, дават нов поглед към баницата със своето многолистно тесто от редени кори, плънката от запържен праз и сьомгова пъстърва, както и „ореолът” от мус от крема и козе сирене и едно яйце. 

А какво е Коледа без сгряващи напитки с грме привкус? Топлият тиролски яйчен ликьор се приготвя като в блендер към 8 жълтъка се прибавят горещо прясно мляко с ванилия, захарен сироп от 300 гр. захар и 100 мл. вода и 250 мл. алкохол по избор. Декорира се с бита сметана.  На любителите на греяното вино Chef Токев ще предложи комбинация с ошав, дюла, ябълка, круша, сок от мандарини, кафява захар, мед, звезден анасон, карамфил и канела. Виното трябва да се свали от котлона преди да е завряло, за да запази качествата си.

Какви са триковете, за да запазим въздушността на разбитите белтъци, как да разберем, че тестото е добре омесено, защо в Италия всеки ден от седмицата се хапва различен вид паста и какво съдържа българо-банският тълковен речник от 1892 г.? От къде произхожда рецептата за капамата и колко е колоритна банската любовна поезия, зрителите ще разберат в неделя от 12:30 ч. в „Ловци на храна“ по bTV.

Последни

Реклама