Реклама

Няма изявени фаворити

Миналогодишният шампион Алберто Контадор отказа участие в надпреварата поради контузия. Нещо повече, в тазгодишното издание на Вуелтата няма да въртат педали и подгласниците му от 2012 Алехандро Валверде и Хоаким Родригес. Аут от състезанието са още победителят в Тур дьо Франс Крис Фрум, както и олимпийският шампион Брадли Уигинс. Това обаче не означава, че Обиколката на Испания няма да бъде интересна. Напротив - това е шанс да се роди новата звезда в колоезденето.

Повече от половината етапи завършват с изкачване

Тази година организаторите са изготвили програмата така, че в нея да блеснат добрите катерачи. Общо 11 етапа ще финишират с изкачване, което определено ще бъде важно за избраната стратегия от състезателите.

Нито един от големите спринтьори няма да участва във Вуелтата

Марк Кавендиш, Андре Грейпъл, Марсел Кител... Големи имена, които обаче няма да може да наблюдаваме. Но не се отчайвайте, защото това ще се окаже златна възможност за новите лица в колоезденето. Препоръчваме ви да следите внимателно изявите на Джон Дагенколб, който миналата година загатна за потенциала си, взимайки пет етапни победи в Испания. В отбора на Argos-Shimano има трима дебютанти в спринта, които са гладни за успехи. Това са Никлас Арндт, Райнхард Йансе ван Ренсбург и Рамон Синкелдам.
След успеха си на състезанието в Юта, австралиецът Майкъл Матюс от отбора на Orica-GreenEdge е готов да дебютира във Вуелтата. Други двама обещаващи таланти в този спорт - Марк Реншоу и Бари Маркъс, пък са амбицирани да запишат първия си успех в една от най-престижните надпревари в света.

Колумбийците отново са тук

Сензацията в Обиколката на Франция Найро Кинтана си е взел почивка, но това не се отнася за останалите му сънародници, които оставиха без дъх почитателите на този спорт с представянето си в Джирото. Ригоберто Уран, който спечели един от етапите по време на Обиколката на Италия и завърши втори в крайното подреждане, ще запише последното си участие на голям турнир с екипа на Sky преди да премине в редиците на OPQS. Карлос Бетанкур, който взе бялата фланелка за най-добър млад състезател в тазгодишното издание на Джирото, също ще се опита да затвърди добрите впечатления. Разбира се, тук ще бъдат още колумбийци - Каетано Сармиенто, както и Уинър Анакона.

Старт на лодка

Да, наистина. Обиколката на Испания ще започне на огромна плаваща дървена платформа, която се използва за развъждане на миди в Галисия. Разбира се, има риск някой да се озове във водата, но поне ще бъде забавно.

Край на доминацията на Sky

В последните години състезателите на този отбор се представят доста успешно. Има обаче тенденция за нарушаване на това правило. Вярно е, че Крис Фрум взе титлата от Тур дьо Франс, но сега той няма да участва. В Джирото състезателят на Sky Ригоберто Уран остана втори за сметка на звездата на Астана Винченцо Нибали. В миналогодишното издание на Вуелтата пък този тим не успя да заеме призова позиция в нито една категория.

Завръщането на някои стари познайници

Фабиан Канчелара (RadioShack) ще участва за първи път в голямо състезание тази година, след като пропусна надпреварите във Франция и Италия. Това се отнася и за италианския ветеран Иван Басо. Норвежецът Тор Хусховд пък се завръща след близо двегодишно отсъствие от престижните състезания. Любопитно ще бъде и какво ще покажат Луис Леон Санчес, Доминико Позовиво, Ерос Капечи и Винченцо Нибали.

Аплодисменти за дебютантите

Вече споменхме за новите лица в колоезденето - Майкъл Матюс, Никлас Арндт и Бари Маркъс, но те не са единствените. Андрю Фен ще защитава честта на Великобритания в отсъствието на Марк Кавендиш, а в Argos залагат на Уорън Баргил и Георг Прейдлер.

Адам Хансен

Австралиецът, който често впечатлява със своите обувки от крокодилска кожа, ще участва за седми пореден път в една от трите големи надпревари в колоезденето. 32-годишният Хансен постигна етапна победа в Джирото. Дали ще го стори и на Вуелтата? Не е невъзможно.

Винченцо Нибали

Магически сезон – към това се стреми италианецът, който триумфира в Джирото, а сега ще даде всичко от себе си, за да покори и Вуелтата. Той вече показа, че знае как да го направи след триумфа си през 2010 година в Испания.

Последен шанс

Вуелтата е последната възможност за добро представяне за колоездачите, които не са участвали в Обиколките на Франция или Италия, или пък са постигнали незадоволителни резултати. Едвалд Боасон-Хаген получи фрактура на рамото по време на Тур дьо Франс, но сега отново е на линия. Тогава Йеле Ванендерт бе повален от чревна инфекция и сега също ще се опита да спаси сезона си. Микеле Скарпони пък има последен шанс да се качи на почетната стълбичка този сезон.

Обиколката на Испания започва на 24 август с отборното бягане по часовник от Виланова де Аруса до Сансенсо.Финалът на надпреварата пък е на 15 септември в столицата Мадрид.