10 неща, които не бива да забравяш, когато ти е тъпо

Вместо да се самосъжаляваш, вдъхновявай се

Реклама

Може би си от здравите и корави мъжаги, които притежават света, защото го заслужават, не споделят емоциите си и доминират в не малък кръг от приятели/обожатели? Нас обаче не можеш да ни заблудиш, мачомен! Знаем, че и под твоята мъжкарска черупка се крият чувства и знаем, че понякога въобще не се чувстваш толкова добре, колкото изглеждаш. Всеки изпада в това състояние в някакъв момент от живота си за определен период от време – чувството, че си сам сред хора, самотата в тълпата, сякаш си изгубен в себе си, просто ти е тъпо и се усещаш, че си задълбал в оценки на ситуацията в живота си и в себе си, които обаче бързо могат да преминат в самосъжаление. „Разбират ли ме въобще хората?“, „Винаги ли ще остана сам?“, „Не го ли сбърках този живот?“, „Къде стигнах и дали въобще ще стигна някъде?“ – тези въпроси изникват понякога, но истината е, че вече живееш отговорите и просто трябва да ги осъзнаеш за да се измъкнеш от тъпото състояние, в което си се озовал.

За да ти помогнем, представяме ти 10 неща, които е хубаво да си припомниш, когато се чувстваш изгубен и самотен, защото... не си!

  1. Не си сам, когато си сам – Осъзнаваш ли, че точно в този момент милиони хора по света се чувстват по същия начин. Милиони водят  битка със себе си. Съмняват се, тъжни са, търсят се – това означава, че състоянието ти е нормално, човешко и никак не е фатално. Не се провалил на някакъв фундаментален житейски тест, просто си живееш живота и ако отвориш ума си за това и за хората около теб, ще разбереш, че дори сред най-близките ти хора има човек, който може да разбере точно как се чувстваш, защото вече го е преживял или го преживява, и може да ти каже думичките, които искаш да чуеш в този момент.
  • Понякога, когато се чувстваш самотен, имаш нужда да бъдеш сам – Приеми състоянието си като възможност да се ослушаш в това, което се случва вътре в теб. Така ще ти е по-лесно да наместиш себе си в света.
  • Може би трябва да се изгубиш, за да се намериш – Осъзнаването на факта, че нещо в живота ти не е наред и не те прави щастлив е първата стъпка към промяната му. Първоначално ще си обръкан и няма да знаеш накъде да поемеш, но поне вече знаеш какво не искаш. Може би е страшно да елиминираш това нещо от живота си, големите решения в живота винаги крият несигурността на „ами ако не стане?“, но по-страшно от това е съжалението за изпуснатите възможности. Не позволявай то да е следващото състояние, което ще те мъчи.
  • Действителността е такава, каквато е – няма да се успокоиш, ако избягваш действителността. Трябва да приемеш фактите и да спреш да се заблуждаваш, че можеш да живееш с нещата, които те правят нещастен, защото „пълно щастие няма“ и „на всеки се налага да прави компромиси в този живот“. Да, това може и да е така, но заради себе си си длъжен да се стремиш към най-близкото до идеалното и да променяш всичко негативно, върху което можеш да влияеш.  
  • Каквато и да е ситуацията, ти избираш поведението си – много психолози смятат, че щастието е въпрос и на избор. Ти можеш да се настроиш да приемаш нещата положително и това ще ти помогне да се справяш с тежки ситуации. Не се страхувай от дилеми и кръстопъти, защото каквото и да избереш и накъдето и да поемеш нищо фатално няма да се случи. Каквото и да става, ще живееш твоя живот, както ти си избрал и това е единствената добра основа. Сега граби всичко положително дори от лошите си решения!
  • Това, че си сам не означава, че си самотен и ако се чувстваш самотен, това не значи, че си сам – важно е да осъзнаеш разликата между двете състояния. Ако се чувстваш самотен, потърси съмишленик другаде. Огледай се – светът ТИ е пълен с хора, един от тях е достатъчен да те направи щастлив, но за да го откриеш, трябва да дадеш шанс на всички.
  • Не е задължително хората, които обичаш и на които държиш, да подкрепят всяко твое решение и всеки твой избор – това не означава, че не им пука за теб и не искат да си щастлив. Просто имат различно от твоето мнение. Не позволявай неодобрението на другите да те депресира, сам избираш какво да правиш в живота си и твоите близки ще се радват на щастието ти, когато го постигнеш, или ще се те подкрепят, ако нещата не ти се получат.
  • Не си човекът, който си бил преди и това е ОК – Може би ти липсва безгрижието от миналото, лекотата, с която едно време си взимал решения. Променил си се. Случили са ти се много неща, преминал си през не едно изпитание, преодолял си трудности, загуби, но всичко това се събира в две думи – живял си! Живял си своя живот и това, че той те е променил не означава, че те е разрушил. Напротив, изградил те е и продължава да го прави. Бъди щастлив с това, което си.
  • Най-доброто, на което си способен, се променя всеки ден – Развиваш се. Утре ще можеш да се справиш с всичко по-лесно, отколкото вчера. След месец днешените ти проблеми няма да са актуални. Трупаш знания и умения. Давай всичко от себе си всеки ден и удовлетворението от раздаването ще ти стига дори, когато не успееш да постигнеш желания резултат. Все пак си бил в момента, в ситуацията, в живота си с всичките проценти от себе си.
  • Всичко има значение, всичко е значимо – Двете лета, които прекара в работа на морето за никакви пари, сближаването с колеги от офиса, които след това напускат живота ти завинаги, нощите, които си прекарал сам в апартамента, четейки книга или гледайки филм, блогът, който започна и все още поддържаш, но никой не чете... – всичко това те е направило по-силен, всичко това има значение и ти е помогнало или ще ти помага в различни ситуации от живота ти занапред. Научи се да си цениш и мизерните дни!