8-часовият работен ден е от миналото

Вижте как се оказва, че 8-часовият работен ден е твърде дълъг

Реклама

Работният ден от 100 години има стандарт и той е осемчасов. Слава богу, защото преди това по време на Индустриалната революция хората са работили по 14 часа. Доста често и без почивни дни. За щастие, това се е променило, предимно заради създаването на профсъюзите и работническите организации, които са отнесли здравият бой от полицията и бандите, наети от работодателите им, преди да остигнат победата.

Хора като Робърт Оуенс са правили кампании за намаляване на работния ден с основно мото: “8 часа работа. 8 часа възстановяване. 8 часа сън.” Борбата продължава чак до 1914г, когато автомобилният гигант Ford възприема стандартната схема на работа  “8-8-8”, защото се оказва, че отпочиналите работници са много по-ефективни, поради което компанията удвоява печалбите си.

Във времената на технологичната революция, надеждите, че ще се налага да работим по-малко и да  почиваме повече, остават. Дотогава, ще трябва да си работим по 8 часа. Въпросът е дали сме ползотворни във всичките тези 8 часа?

Хората мислят, че като работят повече, това значи, че   произвеждат повече, но продължителната работа не означава продуктивност.  В днешно време колко дълго работим не е толкова важно. По важно е как точно  работим. Според редица бизнес и университетски изследвания всеки час над стандартната 40-часова работна седмица ви прави по-малко ефективни. Тоест, най-добре да направите така, че да сте максимално ефективни във възможно по-кратко време.

Ето няколко съвета как да стане това:

Задачите

Преди да си тръгнете от офиса, си напишете списък с три задачи за следващия ден, които са ключови за утрешната ви работа. Ако вече имате такъв, поставете задачата от дъното или тази, която сте отлагали най-дълго, най-отгоре в списъка.

90 минути на интервали

Вместо да мислите за работния си ден като за 8-часов, най-добре го разделете в мисълта си на няколко части по 90 минути (1 задача за 90-минутен интервал). Задължително почивайте между задачите.

Давайте си по-малко време

Хората губят прекалено много време в неща, различни от работа, и по този начин изпълват 8-часовия. Съкратете разсейването и глупостите, и си дайте по-малко време от обичайното, за да свършите дадени задачи. Ще се учудите колко по-бързо и ефективно можете да направите възложената работа.

Вършете еднаквите задачи заедно

Независимо дали отговаряте на имейлите, звъните по телефона или изпращате фирмени туитове, това са задачи, които си приличат. По-добре е да ги правите наведнъж  и в пакет, за да не се връщате към тях поотделно по-късно.

Искайте помощ

Не губете време като се опитвате да оправяте слабостите си. Ако не можете да се оправите с нещо, по-добре поискате помощ от някой и така ще си спестите доста стрес и време.