Реклама

Мъжете, изпиващи по 2-3 алкохолни питиета на ден имат по-бърза умствена умора в сравнение с мъже, които умерено или рядко пият. Учените установяват: по-бързо намаляване на концентрацията и вниманието; отслабване на паметта; затруднения в дейности, които изискват съобразяване.

Известно е, че прекаляването с алкохола е вредно за черния дроб и финните движения. Не е нужно човек да стане алкохолик, за да установи, че от всекидневоното пиене се нарушава паметта, а също така способността за усвояване на нови знания и умения.

Д-р Северин Сабиа съобщава  в journal Neurology резултатите от изследвания върху 5000 мъже и 2000 жени за влиянието, което оказва консумацията на алкохол върху мозъчната дейност на хора в средна възраст. Участниците са оценявани три пъти в продължение на 10 години чрез тестове за качеството на паметта и прецизността на двигателната дейност за постигане на поставена цел.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Умерено е пиенето, когато ежедневната консумация на алкохол не превишава 40 мл за мъже и 30 мл за жени чист алкохол, чаша вино или една бира. Мнението на д-р Северин Сабиа е, че няма вероятност умереното пиене да уврежда човешката памет и прецизните дейности.

Редовната прекомерна употреба на алкохол се свързва с недостиг на витамин В в организма. Резултатите от това са промени в поведението с объркване, несръчност и загуба на смисъл в живота.

Новото и любопитно е, че Д-р Марк Гордън от Zucker Hillside Hospital in Glen Oaks, N.Y. не смята, че малките дози (под две чаши дневно) са вредни, сравнявайки резултатите с тези на хората, непиещите алкохол въобще.

 

Едно питие на ден е позволено и не вреди, стига човек да не стане подвластен на зависимостта. Алкохолна зависимост се изгражда неусетно като естествен резултат от редовната консумация на алкохол още в младежките години, затова не бива да се подценява пиенето в тинейджърските години.

Немският психиатър проф. д-р Вилхелм Фойерлайн предлага тест от 4 въпроса за основните признаци на алкохолна зависимост. Отговорете с "да” или "не”.

- Опитвали ли сте (безуспешно) да ограничите употребата на алкохол?

- Ядосвате ли се от критиката на близките си по отношение на пиенето на алкохол?

- Имате ли чувство за вина поради това, че пиете алкохол?

- Необходим ли Ви е алкохол още сутринта, за да "влезете истински във форма”?

Отговорът "да” на два от четирите въпроса буди съмнение за алкохолна зависимост. Тестът е ориентировъчен, за да се потърси нужната професионална помощ.