Реклама

Как да подкрепите изморените си очи след продължителна работа пред компютър, за да не допуснете отслабване на зрението.

Нагласете монитора на 40 см от вас на височина под нивото на очите.

За бързо успокоение на напрежението наплискайте отворените си очи с шепи студена вода.

Капките за очи наречени "изкуствени сълзи" използвайте, само когато наистина имате сухота, парене и дразнене в очите.

Пред компютъра човек мига 4 пъти по-рядко.

Съсредоточената работа в продължение на часове предизвиква главоболие, сълзене и отслабване на зрението. Лесен начин да си помогнете е чрез съзнателно бързо мигане от време на време през деня.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

Натоварването на очните мускули от взиране невроофталмолозите сравняват с натоварването на ръката, която държи 10 кг дълго време.

За почивка на очите направете упражнение за релаксация.

Седнете комфортно на стола. Разтрийте ръцете си една в друга. Затворете очите си и ги покрийте със затоплените вече длани, така че да не прониква светлина мужду пръстите и отстрани на дланите. Не употребявайте натиск върху очите. Носът е свободен. Фокусирайте вниманието си в тъмнината. Поемете дълбоко и бавно въздух и се пренесете с мислите в красив и щастлив момент от вашия живот. Останете така около 3 минути.

Плътно стиснете очите за около 3-5 секунди. Отворете ги и след 3-5 секунди пак ги стиснете.

Повторете свиването и отпускането на клепачите 7-8 пъти.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

За да се подобри достъпът на кръв и кислород до мускулите, които движат очните ябълки, направете още едно упражнение.

Без да въртите шията и главата погледнете бавно и задръжте погледа си към дясното рамо за 1-2 минути. След това затворете очи и направете почивка. Бавно само с очите, този път погледнете към лявото рамо за 1-2 минути. Отново затворете очи и направете почивка. 

Пуснете погледът си до "безкрайна” точка и след това това погледнете върха на носа си. Повторете няколко пъти тази смяна на зрителната цел, за да потренирате акомодацията – способността за близко и далечно виждане.

Целта е да бъдат активирани всички очни мускули не само тези, които поддържат окото в положение за близко гледане.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Погледът движете бавно в кръг по посока на часовниковата стрелка

и след това обратно. Това е много добро упражнение за тонизиране на очните мускули, които осъществяват въртеливото движение на очните ябълки. За съжаление в ежедневието възрастните хора много рядко ги използват. Затова съзнателно ги тренирайте. 

Масажът на лицето и клепачите подобрява кръвоснабдяването на очните тъкани.

Мека кърпа намокрете с топла вода и разтрийте челото, бузите и шията. След това натопете кърпата в студена вода. Разтрийте веждите и бузите, без да натискате върху очите.

Затворените очите масажирайте с върховете на пръстите с кръгови движения за 1-2 минути. Накрая си дайте почивка като останете със затворени очи за 3-5 минути.

Снимка:Thinkstock/Getty Images