Как да се справите, когато "изпушите” от напрежение

Хоби, спорт, тишина или просто почивка спасяват от "прегряване” на работното място

Реклама

 

В началото на кариерата младите служители реагират с повече емоции и преживявания. Почти естествено се стига до момента на "изпушване” или "прегаряне на бушоните”. В тази рисковата група попадат и пасивните хора с ниска себеоценка, които са склонни към защитно поведение.

Работното място, където има неправилно разпределение на задълженията, без дългосрочен план, с кампанийни срокове, изобилства със стрес. Проявите са: раздразнителност, високо кръвно налягане, главоболие, безсъние, склоност към конфликти или решение за напускане.

Това се случва, защото е нарушен принципът за редуване на работата с почивка, освен това липсва удовлетворение.

Необходимо е да се преразгледат мотиваторите за тази работа и дали те са позитивни.

Човек разполага достатъчно с нужните физически и психически възможности, и е добре да се научи да разпознава техните знаци. Така ще може да разрежда навреме собственото си напрежение.

Да, кафето, цигарите, таблетките за засилване на концентрацията и паметта помагат, но не заместват почивката, радостта и съня.

Вместо да се вземе решение за нова по-ниско платена работа, с по-малко отговорности и напрежение, по-добре е да се преразгледа умението за разпределение на времето.

Първият принцип за правилно управление на времето е да се започва с това, което е най-важно.

Добре организираната работа ще въведе ред и във времето за семейството, почивката, спортуването и хобитата.