Как да запалим огън с вода

Вижте няколко практически съвета, които могат да са ви полезни някога

Реклама

Напоследък са много популярни предаванията, в които всякакви типове оцеляват сред дивата природа. Затова  и клиповете в интернет за това как да се оправим в тежка ситуация стават все по популярни.

Един от основните проблеми, когато сте в пустошта, е как да си запалите огън. Ето пет начина да направите това и дано не ви се налага да ги използвате. Впрочем, доста по-лесно е просто да имате запалка в джоба.  

1. Изчистете една електрическа крушка и я напълнете наполовина с вода, разтърсете и я и по нея ще остане бяла течност. Излейте я  и намерете хартия, която да запалите. Напълнете крушката отново с вода и я запушете с балон, така че водата да не се разлее. По-този начин крушката вече представлява увеличително стъкло, с което трябва да си поиграете да уловите концентриран сноп слънчеви лъчи, който да запали хартията.

2. Вземете малка купа и я покрийте отвътре с фолио. След това пълните с вода, така че тя да се разлее във фолиото в купата и после завързвате краищата на фолиото, така че да стане топка от вода.  Това е новото ви увеличително стъкло, което да насочите  срещу хартия (най-добре черна).

3. Вземете празна рамка на картина и я овържете с фолио. Поставете я върху нещо на около метър над земята. След това налейте вода върху фолиото, което ще потъне под тежестта й надолу и ще оформи естествена леща. Разположете подпалки под нея и опитайте да използвате лещата, за да произведете пламък.

 

4.  Ако можете да намерите бутилка с изпъкнали сферични форми, това е идеалната леща. Напълнете я  и можете директно да я ползвате, за да запалите огън.

 5. Ако няма слънце, което да ползвате, ви трябва само тоалетна хартия и няколко щипки натрий. В капачка сложете листа хартия, а в него - натрия. Взимате руло тоалетна хартия и изрязвате от едната страна, а в другата го тъпчете с хартия и всичко се поставя в капачката. След това затрупайте с леки подпалки.

Последното, което трябва да направите е да налеете малко вода върху рулото и да се отдръпнете. Когато водата влезе във взаимодействие с натрия, се произвеждат пламъци, които подхващат подпалките отгоре.