Реклама

Официално може да се каже, че няма друга чуждестранна група, която да е свирила в България повече пъти от Jaya the Cat. Американско-холандската ска/пънк/реге корпорация се е настанила трайно по нашите земи за добро и прави по-редовни концерти от някои местни групи. Мина доста време от първия концерт на Jaya the Cat през 2008г. и в годината на Коня те вече забиват на разпродаден концерт в един от най-големите клубове в София.

Jaya the Cat нямаха с какво да изненадат феновете на 3 април, защото всички те са били поне на няколко предишни издания. Тайна е как успяват бандата всеки път да връща всички тези хора отново и отново на концертите. Дали Jaya the Cat знаят нещо, което другите не знаят?

В Terminal 1 Джеф Лагадек отново беше неподвластен на времето и пространството, но пък се е сдобил с все по-библейска брада. Когато започна първите строфи от Rebel Sound всичко бе ясно - Jaya the Cat отново са в града и това означава меле от щастливи хора пред сцената.

Може би тук е моментът да се отбележи, че бандата разцепи на богато с парчета като Twist the Cap, Thank You Reggae, Convenience Store,Nobody`s Fault , Fake Carreras и за финал Final Solution. А след финала - Date with a Needle и Here Come the Drums. Само че, това ще е просто статистика. Истината е, че липсата на групи като Jaya the Cat прави наложители визитите им в България всяка година.

 

Защото тези концерти са идеален повод да срещнеш сума ти хора,които иначе няма къде да видиш, защото всеки път е като първи и защото „Jaya са българи!“, както беше пиянският рефрен от предишният концерт.

Странно или не, Джеф Лагадек и компания може би са липсващото звено на българската сцена. Те трябваше да са местна група, която да израсне в българската пънкария, но май пънкарията дойде в повече и това така и не се случи. Затова си натурализирахме банда от чужбина. Или те ни натурализираха нас.