Нелсън Мандела в музиката - кои музиканти го подкрепяха през годините

Борбата на покойният Нелсън Мандела срещу апартейда, за която заплаща с 27 години затвор, е вдъхновила множество музиканти.

Реклама

Борбата на покойния Нелсън Мандела срещу апартейда, за която заплаща с 27 години затвор, е вдъхновила множество музиканти.

Смъртта на Нелсън Мандела в световната преса

Искреността на посланията на Мандела се оказа благодатна почва за създаване на платформа за права и свободи в ЮАР, а от своя страна това предизвика верижна реакция сред световната артистична общност.

Кои са най-известните политически затворници в историята

Хитът на Еди Грант “Gimme Hope Jo`anna” от края на 1980-те недвусмислено критикуваше расисткото правителство, което беше осъдило Мандела, както и апартейда като цяло.

Любопитен факт е, че една от най-известните песни на английската група Queen - “I Want To Break Free” е била химн на партията на Мандела Африкански национален конгрес.

 

Легендарната ска-група The Specials пък отправи директно музикално послание за освобождаването на африканския лидер с песента “ Free Nelson Mandela”.

 

Артистите се обединяват...

През 1985г. изпълнителят и активист Стивън ван Занд и продуцентът Артър Бейкър сформират бандата Artists United Against Apartheid, и изпълняват парчето Sun City като протест срещу апартейда.

Известната група Simple Minds също се включи в музикалната подкрепа за Нелсън Мандела с парчето “Mandela Day” през 1989г.