Sofia Architecture Week 2013: Amin Taha Architects

Срещаме те с Амин Таха и Питър Рей от студиото

Sofia Architecture Week 2013: Amin Taha Architects

Реклама

Намирахме се някъде по средата на магистралата, близо до Пловдив, когато мозъкът ми започна да се размразява от минус петте градуса на сутрешния мраз, в който бяхме тръгнали, когато си казах: О, Господи, Amin Taha Architects са онези пичове, които направо издухаха конкуренция миналата година, когато се проведе конкурса за Метростанция 20, организиран от Столична община.

За всички, които не си спомнят обаче какво се случи за пореден път в стил „български модел”, ще припомня, че архитект Амин Таха и компания бяха тотално прецакани. Спомняйки си това, през главата ми неизбежно премина мисълта: Ще си отмъстят ли архитектите, поканени на наша родна земя? Но презентацията им на Форума на SAW беше спокойна и без капчица гняв, въпреки че сред представените от тях проекти, беше и този на въпросната столична метростанция.

Но за Amin Taha Architects знаех доста повече, преди да се видя с тях, от участието им в конкурса за Метростанция 20 в София, който спечелиха миналата година. Студиото е основано в Лондон през 2003 г. след два спечелени конкурса – за квартал в Манчестър и арткомплекс в Източен Лондон. Няколко пъти са селектирани сред Тop 40 under 40 (топ 40-те архитектурни студиа в Европа, чиите членове са под 40 години). Основателите на Amin Taha Architects са четирима – Амин Таха, Сара Грифит, Ричард Чийсман и Доминик Кацинкас, а в момента екипът е от 10 души.

Амин Таха и Питър Рей от Amin Taha Architects ни показаха някои от най-добрите си разработки по време на лекцията им от Форума на SAW, сред които са жилищни сгради, хотели, културни центрове, инфраструктурни обекти, магазини и офиси – проектирани из цяла Европа. Студиото има множество спечелени конкурси, но съвсем нормално за всеки млад архитектурен екпи, конкурсните им проекти, които видяхме, бяха повече от реализациите. В момента работят над проект за пешеходен мост над Regent’s Canal, част от плана за съживяване на Broadway Market Neighbourhood, един от най-бедните райони в Източен Лондон. Част от същия план е и широко публикуваната в архитектурните блогове тяхна жилищна сграда Ada Street.
Срещах сес Амин Таха и Питър Рей, с които си поговорихме по време на Sofia Architecture Week 2013 в Пловдив.