4 стъпки към собствен частен бизнес

Вижте някои базови неща, които трябва да имате в предвид

Реклама

Много хора са изнервени от това, че нямат възможност да се развиват в компанията или просто имат нужда от повече пари. На някои от тях започва да им става ясно, че подобно ще е положението на повечето места, където могат да кандидатстват.

Така че решават да започнат свой частен бизнес, а това е тежко решение, защото изисква много вяра, посвещаване и енергия за един бизнес проект, от който може  и да не излезе нищо. От друга страна, наградата си заслужава - човек изкарва, колкото си изработи и няма шеф.

Ето няколко основни стъпки за това какво да имате в предвид, преди да започнете частно предприемачество.


Разберете вашата мечта

Първата стъпка в развитието на един предприемач е да разбере каква е страстта му и да развие идея, която захранва тази страст. Ако знаете, че сте нещастни на сегашната си работа и винаги сте искали да започнете собствен бизнес, но досега не сте имали конкретен план, по-добре го измислете сега. Измислете напълно и откровено какво искате да постигнете в живота.

Честната оценка

Ще трябва да изчислите суровата истина за някои неща около вашия проект. Например колко ще струва? След това, колко ще изкарате от идеята?

Как ще развиете марка в съответния бранш и какво място ще заема тя на пазара? Ще устоите ли на съществуващата конкуренция? Това са трудни изчисления за неясното бъдеще, но е по-добре да имате някакви цифри в предвид, преди да се впуснете в частно предприемачество.

Учете се от чуждия успех

Въпреки че вашето пътуване в бизнеса ще бъде напълно уникално, трябва да сте наясно, че основните пътища в него вече са прокарани от други хора.

Така че, това, което можете да направите е да се поучите от техния бизнес, успехите и  паденията им. Потърсете успешни лидерски практики, разберете как се изгражда корпоративна култура, откъде се намира финансиране и мерките, които се взимат, когато настъпят тежки времена.

Помислете за финансиране

Когато вече знаете колко ще струва вашият проект, трябва да разберете колко пари ще ви трябват, за да го започнете. В днешно време все повече хора започват с така наречения краудсърфинг (crowdfunding) и това е един вариант. Краудсърфинг е един от най-ефективните и новаторски начини да събере пари от онлайн потребители, които даряват малки суми. Тъй като подобни платфпрми са много посещавани, в днешно време дори кино режисьори като Спайк Лий  ползват краудсърфинг, за да правят филми.

За да станете бизнесмен, има много проблеми за решаване, но подготовката и планирането са ключът към успешно пътуване в бизнес света.