Кои са най-опасните терористични групировки в света

Вижте някои от най-безмилостните организации за смърт

Реклама

Терористичните групировки не съществуват от днес. Винаги е имало организации, които са се борили с терор за налагане на определени разбирания или интереси. В нашето време обаче терористите разполагат с отлично въоръжение, екипировка и обучение, а противоречащите си интереси на големите геополитически сили само подпомага развитието им.

 

Някои от тези групировки действително притежават армии от бойци и шпиони, които са в състояние да се противопоставят на истинска войска, както се случва в Афганистан. Вижте кои са най-страшните терористични групи на нашето време.

Ал Кайда

Ал Кайда е една от най-мощните и известни терористични групи на нашето време. Осама бин Ладен създава организацията в края на 1980-те, но тя се прочу чак, след като членове на групировката отвлякоха самолети, които забиха в кулите на Световния търговски център на 11 септември 2001г.

 

Това даде повод на американското правителство за инвазия в Афганистан, където се считаше, че е убежището на бин Ладен. Той беше убит от американски командоси по време на акция в Пакистан през 2011г. През цялото време на преследването му, групировката извършваше атентати във всички краища на света и обучаваше стотици терористи. В момента лидер на Ал Кайда е Айман ал- Зауахири.

 

класацията продължава с...

Хамас

Радикалната палестинската групировка се създава през 1987г. като отговор на агресивната израелска политика в региона. Организацията се прочува с многобройните си акции срещу Израел като най-често използва хора-бомби.

 

Хамас де факто представлява военната мощ на палестинците и е силно подкрепяна от местното население. В момента водач на групировката е Халед Мешаал.

 Талибаните

Jази организация е създадена сред племената Пашо и е подкрепяна от мюсюлманските общности, заради намеренията на талибаните за абсолютно налагане на ислямския религиозен закон в страната.

 

Талибаните управляваха с терор Афганистан шест години, преди операции на НАТО и американската армия да окупират страната. От 2001г. войната в Афганистан не е спирала, а единственото, което се умножава там са жертвите и производството на наркотици. Лидер на талибаните е едноокият Мула Омар, а ироничното е, че думата “талибани” всъщност произлиза от думата “студенти”.

Продължаваме с не по-малко опасни групировки..

Хизбула

Организацията Хизбула се създава по време на Ливанската гражданска война и оттогава е една от най-мощните терористични групи в света. Ключът към това се крие в подкрепата на местното население, което припознава групировката като истинско правителство, което ги защитава, стори пътища и болници.

 

Според ЦРУ, около 40% от ливанците са свързани с някаква дейност в полза на Хизбула. Извън страната организацията е обявена за терористична и е подкрепяна само от Ливан, Сирия и Иран. В момента неин лидер е Хасан Насрала.

Тигри за освобождение на Тамил Еелам

Една от най-страшните терористични организации  е създадена на малкия остров Шри Ланка. Тя е създадена от Велупилай Прабхакаран, който успява да я превърне в доста силна и организирана бойна група.

 

Членовете на на Тигрите се прочуват с успешни убийствени операции срещу политици от Индия и Шри Ланка, и всъщност бяха една от основните причини за гражданската война на острова.

Организацията изгуби силата си след като армията успя да ликвидира Прабхакаран, но групировката все още е в движение.

Кюрдската работническа партия

Организацията е създадена в Турция през 1978г. в следствие на борбата на кюрдите за собствена държава. Поради факта, че кюрдския народ се намира на територията на Турция, Иран, Сирия и Ирак, групировката действаше в огромен регион и  организира множество атаки и терористични атентати, които доведоха до смъртта на 4000 души.

 

Лице на КРП от създаването й е Абдула Йоджалан, който бе заловен в Кения през 1999г. и осъден на смърт. Поради отмяна на смъртното наказание в Турция, той получи доживотен затвор.  Оттогава организацията загуби от мощта си. 

Революционни въоръжени сили на Колумбия

Комбинацията от марксизъм/ленинизъм и трафик на наркотици създаде чудовището, станало известно като ФАРК.

 

Организацията е създадена през 1964г. и до този момент колумбийската армия не е успяла да се справи напълно с нея, въпреки подкрепата на американците. Към момента групировката има на разположение към 12 хиляди бойци и подкрепата на местното селско население.

 Джамаат Ансар ал-Суна

Организацията е създадена в централната и северната част на Ирак през 2003г. с основна цел да се противопостави на американските окупационни сили и наложеното от тях правителство на Нури ал-Малики.

 

В началото се е считало, че организацията е свързана с Ал Кайда, но по-късно се оказва, че двете терористични групи са в тежък конфликт. Организацията е водена от Абу Абдула ал-Шафи и Мула Крекар.  

 Ислямска армия Аден - Абиан

За първи път света чу за тази терористична организация през 1998г, когато нейни членове отвлякоха 16 туриста в Абиан. В последствие четирима от заложниците загинаха по време на спасителна операция на йеменските сили.

 

Групировката е част от джихадиските движения и има за основна цел да се бори с терористични актове срещу светското управление в арабските държави и по-специално Йемен.

Въоръжени ислямски сили на Алжир

Групировката е създадена през 1992г. и се става много известна две години по-късно, когато отвлича самолет на Air France. Оттогава нейните членове са замесени в множество взривове на публични места, убийства на цивилни и изнасилвания в Алжир.

Според концепцията на организацията, “политическият плурализъм е равен на държавна измяна”. Това им хрумва, когато през 1992г. военните са на власт в Алжир и блокират политическото съществуване на най-популярната ислямска партия в страната - Ислямски фронт за спасение.