Реклама

 

Умеете ли да разрешавате с меки мерки проблемите си като шеф? Използвате ли пряк разговор, за да установите професионалните взаимоотношения правилно. Оценили ли сте амбициите на хората от екипа и доколко те отговарят на възможностите им?

Ако като шеф влезете в откровен конфликт с човек от екипа, нещата са напреднали повече от допустимото. Изпуснати са юздите. Това, което спешно може да направите, е последен разговор с посочване на начините за промяна. Един мениджър трябва да може да се отнася с доверие към хората, с които работи, но когато работата не става по-добра, просто потърсете по-подходящ човек.

Разрешението на казуса е приоритетът на лидера. Раздразнението ви е недопустимо. Та нали в ръцете на мениджъра са и ножът, и вилицата. Колкото и задачата ви да е неприятна, не я отлагайте. Обещайте си, че ще се занимаете с нея нито повече, нито по-малко от 10 минути. И не допускайте нещо да ви разсее. 

Когато решавате проблем, не разпокъсвайте вниманието си.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Не допускайте да се окажете в изолация от кипящия в проблеми екип.

Получете пълната информация от всички страни. Рано или късно ще разрешите проблема и ще разберете, че са се появили неподозирано добри възможности.

Точно в трудните моменти ще можете по-добре да опознаете хората си. Гледайте на всеки казус и като на възможност да се проявите като добър ръководител, способен да взема правилни решения и да се чувства част от екипа. 

Може да сте окаже, че сте открили силният играч в своя тим.

Снимка:Thinkstock/Getty Images