Невероятен пробив за България: със златен медал от Брюксел ракиите на Карнобат покориха световните пазари

"С ракиите на Карнобат България покори Европа и триумфира на световните пазари"

Реклама

 

"С ракиите на Карнобат България покори Европа и триумфира на световните пазари".

Това коментираха енолози и винени журналисти от Стария континент при обявяването на златния медал за невероятната "Кехлибар" на "Винпром Карнобат". Призът е присъден на страната ни от най-авторитетния конкурс за спиртни напитки Spirits Selection в Брюксел, който е част от престижния Concours Mondial de Bruxelles.

Наградата е уникално постижение, тъй като запръв път страната ни получава златно отличие за ракия от най-авторитетната световна надпревара в сърцето на Европа.

Снимка: Press office

Тазгодишното издание на Spirits Selection се проведе в Китай, който е най-големият пазар за високоалкохолни напитки. Организаторите издадоха, че местни търговци дори са поръчали първите количества от наградената ракия на "Винпром Карнобат", очаровани от вкуса и аромата й. Изключителен пробив идва...

...броени месеци след като глобалната винена общност и Concours Mondial de Bruxelles обявиха вината от Карнобатските лозя за свои фаворити и им присъди златни медали от едноименната надпревара.

Ключът към успеха за българската ракия в Брюксел е уникалният местен сорт Мускат Отонел, използван в състава й, който придава на "Кехлибар" фини аромати на здравец и индрише Доста преди Брюксел да й присъди Златен медал, най-големият гроздопроизводител от Италия Тарчизио Труант обяви, че Карнобатският край е най-доброто място не само в цяла България, а и на Балканите, за отглеждане на този сорт. Ароматът на гроздето, което зрее в собствените лозя на "Винпром Карнобат", няма аналог в цял свят, а "Кехлибар" е единствената ракия, чийто автентичен аромат е постигнат изцяло благодарение на великолепния тероар на Карнобатския край.

Снимка: Press office

В пепиниерии "Труант" се произвежда посадъчния материал, с който са засадени лозята на елитните изби от Бордо, Тоскана, Калифорния, Нова Зеландия и ЮАР, но сеньор Труант призна, че българският Мускат Отонел, който се отглежда във "Винпром Карнобат" превъзхожда всички останали клонове, виреещи в другите части на Европа. А широко използваният в цял свят...