Реклама

 

Равносметките за отминалата година са особено популярен ритуал напоследък. Но какво предстои? Опитахме се да обобщим разсъжденията си върху предстоящите тенденции.

Отива си:

JFK

Съвременното медийно разнообразие е виновно за това, че при специален юбилей, повод, годишнина или извънредна ситуация можем да получим пълен обзор, припомняне и напомняне за неподозирани факти. Годишнината от атентата срещу президента Джон Кенеди демонстрира, че новата медийна реалност дава повече на публиката. А публиката демонстрира, че интересът и любопитството й са нестихващи.

Идва:

Първата световна война

 

През 2014 година се навършват 100 години от един военен конфликт, променил необратимо съдбата на всички европейски нации. Французите наричат тази война “Голямата война”, защото пораженията върху демографията, социалните структури и политическото бъдеще на Европа са гигантски. В тази връзка очаквайте в ритмичен такт обобщения, книги и изследвния, които разкриват неподозрани факти за този конфликт. Кулминацията ще е през август и септември – тогава точно е годишнината.

Отива си:

Папата

През 2013 година започнахме с един папа, а я приключихме с друг. Бенедикт XVI прецени, че е по-добре да преосмисли теологическите догми и да се оттегли от най-върховния католически пост, вместо да попадне в окото на най-големия скандал във Ватикана, свързан с пране на пари, корупция и сложни схеми за влияние. Папа Франциск е носител на по-либералните ценности в католическата църква – което в крайна сметка вероятно ще доведе до по-добър свят за всички.

Идва:

Ислямският тероризъм

Събитията от последните дни на 2013 година, когато във Волгоград загинаха близо 40 души при два самоубийствени атентата, потвърдиха със смразяващ реализъм опасенията, че през 2014 година тероризмът ще бъде отново тема за всички. Олимпиадата в Сочи е предизвикателство не само за Владимир Путин, но и за целия цивилизован свят – наистина ли терорът и покушенията върху мирното население са единственият начин за водене на спор и съпротива? Въпрос, който здравомислещите хора по целия свят постоянно си задават.