5 неочаквани неща, които влияят на настроенията

Вижте какви са резултатите от няколко много интересни изследвания

Реклама

Човешката психика е толкова странна и комплексна, че на практика абсолютно всичко може да й повлияе. Вижте кои са най-странните неща, които могат да променят настроението ви.

Самочувствието

Всеки е виждал уверени хора с тяхната уверена походка, глас и жестикулации. Нервните хора пък винаги странят и търсят начин да не са в центъра на вниманието.

Едно изследване, публикувано в Psychological Science, е направило интересен експеримент - група хора са правили стречинг и им е било казано, че именно ефектите от него ще бъдат наблюдавани. Освен това, са ги накарали да правят стречинги в различни пози. На участниците им е предложено да вземат 4 долара, но след упражненията са им платили по 8 долара под претекст, че е станала грешка. 78% от хората, които са стречвали с отворена, самоуверна поза, са взели парите и са си замълчали.

В друго изследване е доказало, че видът на колата, която карате също влияе. Шофьорите на големи коли имат чувството, че са по-защитени и карат по-неразумно заради по-високо самочувствие. Според друго изследване, карането на такава кола увеличава шансовете за неправилно паркиране.

Времето

Всички обичат хубавото време, но слънцето играе много по-важна роля за нашият живот.

Изследвания са открили, че хубавото време може да подобри оценката ви, да ви направи временно “по-глупави” и по-лесни за подлъгване.

В едно изследване 122 ученици са били помолени да правят проучване по потискаща тема в слънчеви и в мрачни дни. В слънчевите дни аргументите на учениците били по-слаби, което значи, че хубавото време ни кара да сме позитивни, дори за очевидно депресиращи неща. В друго изследване произволни атрактивни мъже са били помолени да заговорят 500 жени в слънчеви и облачни дни. Ясно е в кои дни им е вързало повече.

Парите ви правят депресирани и неетични

Самото мислене за пари може да ви направи нещастни. В едно изследване група участници е попълнила малък въпросник, а накрая всеки от участниците е получил по един шоколад за награда.

На половината участници във въпросниците е имало снимка на пари. Въпреки че това е била само снимка  и никой не и ме казал, че ще получат истински пари, те са казали, че яденето на шоколада не им е доставило такова удоволствие. Тези, които не са виждали снимката са си го изяли с удоволствие.

В друг експеримент учените са разделили 50 участващи на две групи. На едните им е  говорено за неутрални неща и много индиректно за пари, докато на другите - само неутрални неща. След това двете групи са запитани как биха реагирали н различни ситуации с морален избор (примерно, кражба на офис консумативи)  

Тези, на които е говорено за пари, били по-склонни към неморални изпълнения. Просто като стане дума за пари, човек очевидно става егоист.

Зеленият цвят ви прави по-креативни

По принцип цветовете влияят изключително много на психиката ни. Изследователи са дали на участници няколко теста за креативност като преди това са им показвали зелен цвят за няколко секунди.

Друга група са гледали червено, сиво, синьо и бяло. Резултатите от изследването сочат, че първата група се е справила по-успешно с теста.

 Учените дори наричат това “зеленият ефект”, защото  най-вероятно зеленото напомня на мозъка за природа и това му помага да се отпусне.  

Писането с дясната ръка ви прави щастливи

За това науката няма логично обяснение. В многобройни изследвания хората твърдят, че се чувстват щастливи от думи, изписвани предимно с бутоните от дясната част на клавиатурата и това няма нищо общо с ръката, с която пишете по принцип.

Едно изследване е помолило участниците да видят списък с думи и са поискали да разберат дали те им влияят позитивно или негативно. Учените направили същите списъци, само че на холандски и испански. От всички списъци хората са класирали като позитивни думите, които могат да се напишат с дясната страна на клавиатурата. Интересното е, че левичарите и десничарите са постигнали едни и същи резултати.