5 неочаквани неща, които влияят на настроенията

Вижте какви са резултатите от няколко много интересни изследвания

Реклама

 

Човешката психика е толкова странна и комплексна, че на практика абсолютно всичко може да й повлияе. Вижте кои са най-странните неща, които могат да променят настроението ви.

Самочувствието

Всеки е виждал уверени хора с тяхната уверена походка, глас и жестикулации. Нервните хора пък винаги странят и търсят начин да не са в центъра на вниманието.

Едно изследване, публикувано в Psychological Science, е направило интересен експеримент - група хора са правили стречинг и им е било казано, че именно ефектите от него ще бъдат наблюдавани. Освен това, са ги накарали да правят стречинги в различни пози. На участниците им е предложено да вземат 4 долара, но след упражненията са им платили по 8 долара под претекст, че е станала грешка. 78% от хората, които са стречвали с отворена, самоуверна поза, са взели парите и са си замълчали.

В друго изследване е доказало, че видът на колата, която карате също влияе. Шофьорите на големи коли имат чувството, че са по-защитени и карат по-неразумно заради по-високо самочувствие. Според друго изследване, карането на такава кола увеличава шансовете за неправилно паркиране.

Времето

Всички обичат хубавото време, но слънцето играе много по-важна роля за нашият живот.

Изследвания са открили, че хубавото време може да подобри оценката ви, да ви направи временно “по-глупави” и по-лесни за подлъгване.

В едно изследване 122 ученици са били помолени да правят проучване по потискаща тема в слънчеви и в мрачни дни. В слънчевите дни аргументите на учениците били по-слаби, което значи, че хубавото време ни кара да сме позитивни, дори за очевидно депресиращи неща. В друго изследване произволни атрактивни мъже са били помолени да заговорят 500 жени в слънчеви и облачни дни. Ясно е в кои дни им е вързало повече.

Парите ви правят депресирани и неетични

Самото мислене за пари може да ви направи нещастни. В едно изследване група участници е попълнила малък въпросник, а накрая всеки от участниците е получил по един шоколад за награда.

На половината участници във въпросниците е имало снимка на пари. Въпреки че това е била само снимка  и никой не и ме казал, че ще получат истински пари, те са казали, че яденето на шоколада не им е доставило такова удоволствие. Тези, които не са виждали снимката са си го изяли с удоволствие.

В друг експеримент учените са разделили 50 участващи на две групи. На едните им е  говорено за неутрални неща и много индиректно за пари, докато на другите - само неутрални неща. След това двете групи са запитани как биха реагирали н различни ситуации с морален избор (примерно, кражба на офис консумативи)  

Тези, на които е говорено за пари, били по-склонни към неморални изпълнения. Просто като стане дума за пари, човек очевидно става егоист.

Зеленият цвят ви прави по-креативни

По принцип цветовете влияят изключително много на психиката ни. Изследователи са дали на участници няколко теста за креативност като преди това са им показвали зелен цвят за няколко секунди.