7 милиона жертви на замърсяването на въздуха

Вижте изследването на Световната здравна организация по един от най-наболелите еко и здравословни проблеми на нашето време

Реклама

Най-голямото изследване по въпроса за смъртните случаи в следствие от замърсяването на въздуха показва стряскащи резултати. От Световната здравна организация съобщиха, че 7 милиона души са умрели в резултат на замърсяването на въздуха през 2012г, а изследването е доказало недвусмислена връзка между замърсяването на въздуха и сърдечни болести, респираторни проблеми и рак.

Почти шест милиона от починалите са от Югоизточна Азия, и Западния Тихоокеански регион. 3.3 милиона от жертвите са починали от замърсяване на въздуха на закрито,а 2.6 милиона - от замърсяване на въздуха на открито. Най-рисковите групи са жените и децата от бедните семейства в засегнатите общества, защото прекарват повече време вкъщи и дишат дим и сажди от печки на въглища или дърва.

Смъртните случаи от замръсяване на въздуха на открито се дължат на: 40% на сърдечни болести, 40% сърдечни удари, 11% от хронична обструктивна белодробна болест, 6% рак на белите дробове, 3% на остри инфекции на долните дихателни пътища при децата.

При смъртните случаи от замърсяване на въздуха на открити пространства 34% са смъртните случаи от сърдечен удар, 26% от сърдечни болести, 22% от хронична обструктивна белодробна болест, 6% от рак на белите дробове.

Заключението на учените е , че малко рискове крият толкова глобална заплаха за здравето като замърсяването на въздуха и взаимодействие между държавите в глобален мащаб срещу замърсяването може да спаси милиони животи.

Изследванията са направени на база данни от сателити, миноторинг, изследване на движението на мръсотията във въздушните пластове и информация за вредните емисии.