7 страхотни филма за журналисти

Вижте избрана селекция от кинематография, посветена на Четвъртата власт

Реклама

Журналистиката е много интересна на киното, заради разследванията, пътуванията, креативността или смелостта в това да търсиш истината в името на общото благо. Или да разсипеш някое мръсно, корумпирано копеле.

Това са много благодатни теми за сюжети, които се вписват във всички жанрове, а много от филмите по темата пък са вдъхновили хиляди хора да станат журналисти. Вижте 7-те най-добри филми за журналисти.

All the President’s Men

Скандалът “Уотъргейт” превърна кариерата на американския президент Ричард Никсън в бунище. След като се разбра, че е свързан с подслушване на членове на вражеската Демократическа партия, Никсън отнесе и негативите от Виетнамската война, а накрая си тръгна като най-презряния американски президент.

За свалянето на Никсън основна вина имат журналистите Боб Удуърт и Карл Бърнщайн от Washington Post, които разнищват случая и след това пишат книга. Която е екранизирана от Алан Пакула, а в техните роли влизат Робърт Редфорд и Дъстин Хофман.

Almost Famous

Едно хлапе (Патрик Хъгит) е запален фен на рока и живее за музиката. Затова, когато получава предложение от списание Rolling Stone да отразява концертите на бандата Stillwater, той вижда как мечтите му се сбъдват.

С окуражаване от легендарния журналист Лестър Банкс (в ролята е покойният Филип Сиймур Хофман) рокенрол приключението/обучението на хлапето започва.

Очаква го челен сблъсък с истинския живот, който не е красив като рокенрола. Но рокенролът черпи от него постоянно. Режисьорът Камерън Кроу е разказал историята на съзряване в мръсен ритъм по най-добрия възможен начин. Защото той е бил това хлапе.   

Good Night, and Good Luck

През 1950-те години американската параноя от настъпващия комунизъм отвори една от най-срамните страници в историята на САЩ. Започнатият от сенатор Маккарти т.нар. Лов на вещици превръща хиляди интелектуалци, левичари или просто свободомислещи хора в дисиденти в собствената им държава.

Всеки изказал се като несъгласен срещу преследването, подслушването и процесите е обявен за комунист. Всички са се притаили. Освен телевизионният и радио журналист Едуард Мъроу от CBS.

Мъроу започва война срещу маккартизма направо от ефира и е готов да понесе последствията, защото залогът наистина  е висок - свободата на словото или полицейщината. Филмът е по действителен случай.

Fear and Loathing in Las Vegas

Един от бандата на Monty Python успя да стане страхотен режисьор и това е Тери Гилиъм. Всичките му филми се отличават с уникална визуалност и въображение, а историите, на които Гилиъм по принцип се спира, винаги са гениални в своята лудост.

Едва ли има по-подходящ режисьор, който да екранизира книгата Fear and Loathing in Las Vegas на Хънтър Томпсън. Томпсън - писател/ журналист/ свободен дух и една от най-ярките фигури на пост-контракултурният период в САЩ. Острият му език и чепатият характер са само облицовката на един човек, който никога няма да прости на статуквото, че е толкова тъпо. Неговото пътуване до Лас Вегас за отразяване на автомобилно състезание в пустинята става повод за написването на книгата, която е публикувана на откъси в Rolling Stone през 1972г.

В нея става дума за нещо повече от състезанието и филмът отлично проследява това.

Става дума за едно скоростно, безумно, надрусано, плувнало в пот, умопомрачително, нахално, параноично, сатирично и  дивашко търсене на Американската мечта.  Наистина всичко това.

Safety Not Guaranteed

В тази независима комедия Обри Плаза и Джейк Джонсън играят служители в малко списание в Сиатъл, САЩ.

Единият се занимава основно с това да носи кафе и да сменя тоалетната хартия. Другият пък намира обява от мъж, който иска някой да го придружава в пътуване във времето...безопасността не е гарантирана.

His Girl Friday


Тази свежа комедия от 1940-те е режисирана от Хауърд Хоукс и в нея участват Кари Грант като редактор в The Morning Post и Росалинд Ръсел, като неговата бивша жена и бивша звезда на редакцията, която иска да напусне журналистиката и да заживее щастлив семеен живот с новия си мъж.

Само че, героят на Грант още  е влюбен в нея и знае слабото й място. Когато журналистиката влезе в кръвта ти, вече си отделен вид.

The Girl with the Dragon Tattoo


Феновете на книгата спорят дали американската или шведската адаптация  е по-добра, но и в двата случая главният герой - журналистът Микаел Бломквист има проблеми.

Срещу него се води дело заради статия, която е написал за корумпираииня бизнесмен Ханс-Ерик Венерстром. Същевременно той  е нает да намери отдавна изчезнала жена.