Голф-игрищата на американската армия

Вижте малко интересна информация за това как се различат щатските военни и колко излиза това

Реклама

Броят на американската армия наистина е внушителен. През 2012г. Пентагонът е отделил 4.4% от целият БВП на САЩ за отбрана, а милиарди долари  се плащат на доставчици за оръжие, екипировка и др. Това, което не е известно в сметката, е точно колко харчат американските военни за армейските голф игрища по света.

Според изследване на Mother Jones, към момента Пентагонът разполага със 194 игрища, на които има общо 2,874 дупки.  Това е доста по-малко, в сравнение със 1975г, когато сенаторът от Уисконсин Уилям Проксмайър обявява, че армията дава 14 милиона долара на година за поддръжката на 300 игрища.

Към момента щатските военни държат много игрища в САЩ, но има и такива в Близкия изток, Карибите, Европа и Азия. Повечето от тях са разположени до стратегически важни бази като тези във Флорида или на Хаваите, или в държави-съюзници като Германия и Япония.

Други игрища обаче са доста по-екзотични - в някой вулкан, обградени от противопехотни мини или точно до злощастно известния затвор Гуантанамо. “Най-опасното голф игрище в света” пък се намира в демилитаризираната зона, която отделя Северна и Южна корея.

По принцип американската армия има създадени програми като Morale, Warfare, and Recreation  и Marine Corps Community Services, които управляват игрища, библиотеки, младежки центрове, фитнес центрове и боулинг зали за поддържане духа на войниците и готовността им за битка.

 Случаят с голфа обаче е по-различен, защото поддръжката на едно игрище е изключително скъпо. Едно стандартно игрище за голф в САЩ  струва около $384,000 - $636,000 на година, а построяването му излиза между $1.6 - $4.5 млн.долара. По принцип тези игрища трябва да са на самоиздръжка, но дали това наистина е така е друг въпрос.

Все пак, кризата удари и американската армия, защото през 2013г. игрището Pelican Bay във Флорида беше затворено, след като натрупа задължения от 270 хиляди долара от 2006г. насам.