Кои са археологическите открития на 2013г.

През миналата година бяха направени нови малки крачки към историята на цивилизацията ни

Реклама

Археологията е ключът към историята и началото на нашата цивилизация. Всяка година хората разбират все повече за своите предци и това е чудесно. 2013г. също бeше много вълнуваща за арехологията. Вижте защо.

Хауърд Зин - историкът, който предизвика историята

През февруари 2013г. група учени заявиха, че са открили гроб с останките на английския крал Ричард  III. Гробът беше открит под паркинг в Лестър, Англия. Оттогава серия от изследвания дадоха повече светлина върху живота и смъртта на Ричард. Учените са установили, че Ричард е бил изключително властен, заеквал е, а, освен това, е бил подложен на болезнено лечение от сколиоза. В резултат на няколко тежки травми на главата, кралят е починал и тялото му е било положено в обикновен гроб без почести.

Единственият, който засне покушението над Кенеди

През миналата година археолозите откриха гробница на древен етруски принц. В гроба му били още неговата пика и съпругата му. В последствие се оказало, че учените са допуснали грешка, защото принцът всъщност била принцеса, а това, което археолозите взели за пика, бил символ на висшата й класа.    

В пустинята Невада археолози откриха древно скално изкуство на възраст между 10,500 и 14,800 години. Все още няма достатъчно информация за рисунките по скалите край езерото Уинемука. Със сигурно обаче, рисунките приличат на онези от втората по възраст изрисувана скала в Северна Америка, която се намира в Орегон.

Кои са любимите книги на Мат Деймън, Барак Обама, Роб Патинсън и Марк Зукърбърг?

Според двама израелски археолози, през 2013г. е била открита гробницата на цар Ирод. Те открили гроба в Иродиум - комплекс, построен от библейския цар преди 2 хиляди години. Погребението му е било повече от пищно, твърдят изследователите, но все още няма доказателства, че именно Ирод е бил погребан там.

Кои са племената по света, заплашени от изчезване

През миналата година в Перу беше открита императорска гробница на 1,200 години. В нея археолозите откриха телата на три императрици, които са управлявали държавата Уари, чийто разцвет бил между 700-1000 пр.Хр. Гробницата е била запечатана и погребана под камъни и пръст, когато археолозите са я намерили. В нея са били намерени много златни и сребърни предмети, както и останки от възможни човешки жертвоприношения.

Според генетичните изследвания от 2013г, част от древното население на Европа е изчезнало преди 4,500 години. Анализът на скелет и на 7,500 години, открити в Централна Европа, предполага, че генетичния състав на континента е бил по-различен тогава.

Мексиканските мюръли - самобитно изкуство за масите

Древните хора, които са живели на територията на днешна Турция и Близкия изток разпространили агрикултурната революция, която изместила лова като основен поминък. Но преди 4,500 години група хора с различен генетичен код са заменили предишните обитатели на Стария континент. Какво се е случило, обаче остава загадка.   

Форт Съмтър е ключово място в историята на САЩ

Невероятно запазената мумия на Ледения човек -  Йоци беше намерена в италианските Алпи. Учените установиха, че Йоци вероятно има 19 живи роднини. До това заключение се стигнало случайно, тъй като те сравнили ДНК анализа на мумията с този на хора, живеещи в същата част на Алпите, и резултатите били съвместими. Тоест, хората и Ледения човек са далечни роднини.

10 най-интересни места на планетата за живеене