Неща от ежедневието, които са по-опасни от цигарите

Вижте кои са скритите заплахи, за които не подозирате

Реклама

Всеизвестен факт е, че тютюнопушенето е изключително вредно за здравето и причинява високи нива на смъртност сред населението. Въпреки че в развитите държави употребата на цигари се притиска все повече и повече, пушенето все още е силно разпространено.

В съвременния свят обаче цигарите не са ни единственият проблем. Вижте кои са другите неща от ежедневието ни, които са дори по-опасни от тях.

Да седите по цял ден

Дори да тренирате редовно, седенето в продължителен период от време може да ви донесе сериозни проблеми със здравето. Според изследване на Alberta Health Services-Cancer Care в Канада, заседяването причинява около 160 хиляди случая на заболяване на рак на гърдата, простата и белите дробове всяка година. Това е ⅔ повече от заболелите от рак, поради тютюнопушене.

Ядете твърде много месо и сирене

Животинските протеини са пълни с хормон на растежа, който може да предизвика появата на рак. Изследване на  Университета на Южна Каролина е открило, че при хората, които ядат много животински продукти, вероятността за развиване на рак е 4 пъти по-голяма.

Готвите с неподходящо олио

Готвенето на висока температура с палмово олио или от растителни мазнини освобождава в храната прахови частици, алдехиди и полициклични ароматни въглеводороди, които се намират и в тютюневият дим.

Солариум

Това важи предимно за жените, но не е зле да им кажете - скорошно изследване на Journal of the American Medical Association е показало, че изкуственото потъмняване на кожата води до около 420 хиляди случая на рак на кожата в САЩ всяка година. За сравнение, тютюнопушенето предизвика 226 хиляди случая на рак на белите дробове.

Не спите достатъчно

Хроничната липса на сън предизвиква високо кръвно налягане, сърдечни удари, затлъстяване и други проблеми. Според едно изследване, сред хората, които спят по-малко от 7-8 часа на денонощие, имат смъртност колко сред пушачите.