Реклама

Броени дни остават до дългите Коледни и Новогодишни празници - това е една от добрите новини, които никой работещ човек не може да осмисли адекватно, защото това са координатите на АДА от работната година. Работата е много, защото е "занапред", времето е малко, защото искаш да почиваш нормално, когато почиваш, и нервите са на изчерпване. Краят на ада обаче все някога ще дойде и в много фирми и компании той бива отбелязан с Коледно парти.

Дали в офиса, в заведение или в кръчма, колегите се събират преди да се разпуснат и поливат добре свършената работа през изминалата година, забравяйки поне за една вечер, че тази свършена работа няма да има голямо значение само след няколко дни, когато всички ще заработят отново – с нови (по-високи) цели, на нова сметка и често за своя сметка.

Коледното парти е мини тиймбилдинг и е идеална възможност за всички да се отпуснат и да представят себе си като хора, а не длъжности. Както всичко хубаво в този живот обаче, и Коледното парти крие капани и те са заложени точно в това "отпускане". Има една тънка и хлъзгава червена линия, по която е добре да се движиш. Отклоненията от нея са свързани с етикети, които можеш да си лепнеш за цял живот – от "сухар” до "пиянде”. И двете са "не”.

Виж грешките, които можеш да допуснеш на Коледното парти и си ги спести>>>

Грешка номер 1: Не пиеш - Да, това е грешка. Никой не харесва наквасените колеги/колежки, но няма да направиш добро впечатление, ако седиш отстрани и наблюдаваш, докато останалите пийват и се отпускат във все по-неформални разговори и дейности. Забавлявай се. Няма нищо лошо да се впуснеш в нелепи танци или да предизвикаш някого в алкохолна игра, с което да си заслужиш бъзици за година напред. Това са забавните вътрешноведомствени истории, които всеки офис има и си тачи. Въпросът е да не прекалиш. Осмисли алкохолната си вместимост и се забавлявай според нея. Възможно е!

Грешка номер 2: Всички Коледни партита са еднакви - Не, не са. Всяка фирма, всеки отдел дори, имат своята специфичност. Прецени компанията си. Ако си в малък и млад екип, можеш да очакваш по-щуро парти, с повече алкохол и дори флиртове между колеги (повишено внимание по тази тема>>>)

Ако работиш в по-голям екип, в който има и по-възрастни колеги и знаеш, че големите босове ще присъстват, няма да е уместно да събереш младежите в компанията и да взривите Коледния коктейл. Може и да си новакът във фирмата, но винаги можеш да попиташ как традиционно протичат фирмените купони и какво можеш да очакваш, за да си подготвен предварително.

Грешка номер 3: Щурмуваш бюфета - Хапни нещо преди партито, защото, въпреки че може да ти се струва, че никой не обръща внимание, прави впечатление, ако унищожиш мезето. Ако заседнеш с нож и вилица в продължение на два часа, докато не си хапнеш всичко от куверта, докато колегите ти се забавляват, е кофти. Залъжи глада си преди купона, а след пачангата можеш да отидете, заедно с колеги, да хапнете нещо посред нощ.

Грешка номер 4: Стандартният дансинг не може да те побере... затова се вихриш върху нестандартен такъв. Не танцувай по масите и столовете. Може и да си парти животното в твоята компания и тези твои „извисени” пърформанси да се радват на широко одобрение по време на петъчно-съботните ти зверства, но на фирмено парти не е много добра идея. Най-малкото може да се пребиеш, дори да не сие прекалил с алкохола, и след това ще си биеш главата в стената със „защо ми трябваше”. Ударите на съвестта обаче няма да заличат нито синините, нито срама.

Грешка номер 5: Аз шофирам по-добре на две големи - Дори и да е така, пак е тъпа идея да шофираш... защото е ОПАСНО и НЕЗАКОННО! Освен ако колегите ти не са малоумни, на никого няма да направиш добро впечатление с тези си умения. "Аз съм с колата, ще ви метна до бара, алкохолът не ми пречи” – това изречение не те прави пич, а безотговорен идиот и всички ще го осъзнаят, когато изтрезнеят.