Добре дошли в 3D бъдещето

6 експертни прогнози за бъдещето на 3D принтирането

Реклама

Само допреди няколко години се считаше, че 3D услуги като триизмерно сканиране, моделиране и принтиране са приложими  единствено в строго определени производствени сектори. Но триизмерната технология, подобно на  Интернет (без който вече не можем) се разви толкова бързо, че днес е част не само от нашето настояще, но е и нашето бъдеще.

6 експертни прогнози за бъдещето на 3D принтирането

1. 3D печатът ще се превърне в основна технология за серийно производство

Триизмерният печат отдавна е преминал точката, в която се разглеждаше само  като удобно и бързо решение за прототипиране. Днес все повече компании намират нови начини да включат 3D услугите в своите производства, като приложенията варират от отпечатване на части и инструментална екипировка до принтиране на напълно готови за продажба продукти.

Експертните прогнози за следващите стъпки на развитие както на триизмерната технология, така и на индустрията са, че само до няколко години почти всички големи индустрии ще възприемат 3D принтирането като основна технология за серийно производство.

2. Проектиращият софтуер ще стане по-интегриран и по-лесен за използване

Проектирането за адаптивни добавки е предизвикателен процес, тъй като сега съществуващият и използван софтуер CAD все още не е напълно адаптиран за дизайнерските изисквания за 3D печат. Това създава затруднения както на дизайнерите и инженерите, когато се налага да принтират сложни геометрични фигури, така хората, които имат домашен триизмерен принтер и се опитват да реализират собствени нестандартни идеи.

За щастие редица софтуерни компании към момента са насочили усилията си към разработването на интегрирани дизайнерски решения за адаптивен печат, който ще направи проектиращия софтуер много по-лесен и достъпен за използване.

3. 3D печатът ще стане по-умен

3D услугите ще се търсят все повече както от индустрията, така и в частния сектор, а това ще накара производителите на триизмерни принтери да разработват все по-интелигентни системи за адаптивно производство. Дори и към момента все повече производители започват да оборудват своите триизмерни принтери със сензори и камери, които позволяват наблюдение на целия процес на триизмерен печат. Сензорите и камерите, поставени в 3D принтера могат да се използват за измерване на множество етапи в отпечатването в реално време и да помагат за документиране и проследяване на целия процес на печат.

Например, при металното принтиране, камерите могат да уловят размера и температурата на стопилката, която влияе пряко върху микроструктурата, свойствата на материала, повърхностното покритие и цялата производителност на частта.

Интегрирането на подобни сензори и камери в машините за адаптивно производство ще направи 3D принтерите не само по-умни, но и по-лесни за управление.

4. Композитният 3D печат ще е най-новият сегмент на пазара в близко бъдеще

Композитният пазар е една от ключовите нови възможности за 3D услуги. Композитите са леки, здрави и много търсени материали в автомобилната, петролната, газовата и космическата индустрии. Затова и експертите прогнозират, че производителите на триизмерни принтери ще продължат да търсят начини да направят процеса на принтиране на композитни материали по-бърз, лесен и ефективен и да го наложат като сегмент на пазара.

Според доклада SmarTech Analysis, приходите от композитно триизмерно принтиране  ще нараснат с над 10 милиарда долара в следващото десетилетие.

5. Автоматизацията ще се превърне в ключов фокус за индустрията

Автоматизацията ще бъде следващата стъпка в еволюцията на адаптивното производство. Тя ще бъде постигната с комбинация от софтуер и хардуер, роботизация, сензорни системи и мрежи и ще рационализъм процеса на печатането. Това ще доведе до ускоряване на цифровия производствен процес на отпечатване, което от своя страна ще улесни работата на инженерите и дизайнерите.

6. Пазарът на 3D принтери ще стане много по-конкурентен

През следващите няколко години ще наблюдаваме навлизането на нови играчи в индустрията, което ще засили конкуренцията при производителите на иновативният печат. Това ще доведе до нови разработки, усъвършенстване и предлагане на нови 3D печатни услуги и триизмерни дейности и разбира се до по-масовото навлизане на тази технология в производствата, бита и домовете ни.