Етериум копаенето приключи, какво следва?

Реклама

Етериум, втората най-голяма криптовалута премина от proof-of-work (PoW) към proof-of-stake (PoS). Ето каква е разликата, за тези от вас, които не знаят:

PoW - консенсусът Proof of Work за блокчейн се осъществява с помощта на хора (миньори), които осигуряват на мрежата изчислителна мощност. Този процес е добре познат като. “Копаене”.

PoS, или т. нар. доказателство за залог, е консенсусен механизъм, при който потребители “залагат” своя Етер, превръщайки се във валидатори на транзакциите в мрежата. Потребителите, залагащи повече монети, имат по-голям шанс да бъдат избрани да потвърдят дадена транзакция и съответно да получат възнаграждение.

Промяната ще доведе до 99% по-малко потребление на енергия

Анализатори предвиждат интересът към инвестиции в Етер, от страна на институционалните инвеститори рязко да се повиши. Основна причина за оптимистичните прогнози е намаленото въздействие върху околната среда.

Някои инвеститори все пак се подготвят за предизвикателства, сочи позиционирането на пазара на деривати.

Очаква се емитираният Етер също да намалее с над 90%

Очаква се след преминаването към Proof of Stake да намалее и предлагането на Етер, тъй като се очаква да бъдат емитирани драстично по-малко монети.

Експерти прогнозират, че дори е възможно Етер да се превърне в дефлационен актив, който може да се използва като средство за съхранение на стойност.

Ще успее ли стейкингът да замени копаенето?

При доказателство за залог, потребителите "залагат" своите, за да се превърнат във валидатори, този процес е познат като “стейкинг”. Таксите, които досега се плащаха на миньорите при всяка транзакция, ще се превърнат в пасивен доход за валидаторите.

Чрез преминаването към доказване на залог, таксите, които преди това са получавали миньорите, ще се превърнат в печалби за тези, които изберат да станат валидатори, залагайки своя Етер. Очаква се това да доведе до годишна възвращаемост за валидаторите в размер на около 7-12 % годишно, според анализатори.