Колко бързо мога да имам е-магазин?

Днес можете да получите готов онлайн магазин буквално само за няколко минути, благодарение на платформите за електронна търговия, работещи като SaaS решения за е-търговия

Реклама

Експресното и лесно създаване на магазини за електронна търговия е основен фокус в разработката на софтуерни решения в наши дни. Процесът по създаване на онлайн магазин е вълнуващ момент за всеки бъдещ е-търговец.

Днес можете да получите готов онлайн магазин буквално само за няколко минути, благодарение на платформите за електронна търговия, работещи като Software as a service или т.нар. SaaS решения за е-търговия.

Софтуер като услуга - бъдещето на SaaS платформите е тук

Software as a Service (SaaS) платформите представляват централизиран софтуер, който може да се използва в браузъра на всеки потребител, без необходимост от допълнителни инсталации. Предшественик на тази услуга са time-sharing системите от 60-те години на миналия век, които идват в отговор на търсенето за споделеност на един компютър между няколко потребителя.

SaaS е тип облачна технология, въз основа на която работят много услуги, използвани от съвременните потребители, като Google Drive например. SaaS се оказва отлично решение и за развитие на електронна търговия по достъпен и бърз начин.

Днес този тип софтуерни решения стават все по-широко предлагани, а оттук се обуславя и все по-ниската им цена. На тази основа днес развиват електронна търговия хиляди търговци у нас и в глобален план.

Доставчиците на SaaS услуги непрекъснато усъвършенстват своите платформи. API библиотеките създават ефективни междупрограмни комуникационни модели, а AI базираните  инструменти автоматизират голяма част от процесите в бизнес средите от бранша.

SaaS платформите за е-търговия осигуряват бърз старт в онлайн търговията

Времето е един от най-ценните ресурси за съвременния предприемчив човек. В много от случаите бъдещите търговци онлайн се обръщат към агенции за създаване на уебсайтове за е-търговия или залагат на платформи с отворен код (известни още като open source) в търсенето на по-евтина алтернатива.

И двата варианта не са особено приемливи, ако искате да имате собствен онлайн магазин за максимум кратко време. В първия случай, в зависимост от големината на магазина и функционалностите му, ще са ви нужни минимум няколко месеца. С open source  решенията времето за интеграция на всички функционалности би отнело не по-малко време.

Това е причината все повече малки  предприемачи, а и големи бизнеси, да се доверяват на платформи за е-търговия, с които получават готов онлайн магазин за кратко време и с минимум усилия. Процедурата е сравнително проста и е аналогична на регистрацията във всеки друг уебсайт. След регистрация и няколко стъпки налице имате готов онлайн магазин, в който можете да качите и първите си артикули за продажба.

Времето, което си спестявате, доверявайки се на платформа за е-търговия, бихте могли да вложите в други полезни неща, свързани с по-нататъшното развитие на магазина. Такива могат да бъдат персонализация, маркетингово планиране, интегриране на различни функции и други. Тези дейности също са не по-трудни от самото създаване на магазина.

Икономично решение за стартъпи и опитни търговци

Предвид технологичното време и усилия, с които са свързани останалите методи за създаване и развитие на сайт за е-търговия,  SaaS платформите са категоричен лидер по отношение на фактора цена. За разлика от алтернативните начини за изграждане на собствен уебсайт за търговия в интернет, с тях получавате оптимална цена и възможност за бърза възвръщаемост на инвестицията.

Плащането обикновено става на абонаментен принцип на годишна или месечна база, като в тази сума са включени всички функционалности, от които един съвременен онлайн магазин има нужда. Тук бихме могли да включим разнообразие от шаблони (готови уеб темплейти), разплащателни методи, интегрирани плъгини за доставки, маркетинг и други.

SaaS решенията не изискват допълнителни разходи за поддръжка, тъй като този тип разход е предвиден в абонаментната такса, която заплаща ползвателят. Някои от допълнителните функции, нужни ви за последващото развитие на магазина, могат да се предлагат срещу допълнително заплащане. Но на фона на всички разходи, които следва да предвидите при сайтове, изградени на друг принцип, тези могат да бъдат определени като особено достъпни.

По-малката инвестиция представлява и по-малък риск за вас като търговец. Още повече, че много платформи предлагат и безплатен тестов период - до достигане на определен оборот, за няколко месеца или година. Това е отлична възможност за стартъп бизнеси в интернет и/или такива, които биха искали да се пробват в това начинание.

Мултифункционалност и достъпност - по-голям шанс за успех в интернет търговията

Пред много бизнеси, а и отделни лица, основна пречка при стартирането на собствен онлайн магазин представлява липсата на технически умения за изграждането и развитието  му. Допреди няколко години у нас на е-търговията се гледаше като на нещо недостъпно за масовия потребител, а само за ограничена група от хора, най-често представители на ИТ сектора.

SaaS платформите обаче откриха един нов и далеч по-достъпен свят на екомерс индустрията. Причината - те предоставят целия инструментариум за комплексно администриране на интернет магазин. Те са изключително интуитивни, което ги прави достъпни за всички с базови технически познания.

Друго съществено предимство на платформите за е-търговия представляват множеството допълнителни плъгини, улесняващи работата на търговеца. Такива могат да бъдат интеграционните модули за доставки, плащания и други, които се актуализират сами.

При наличие на всичко необходимо за стартирането и развитието на е-търговски сайт, продаващите онлайн могат да се фокусират не толкова върху техническия аспект, а върху подобряването на представянето му.

Последни

Реклама