Топ 5 на вратарите с попадения в английската Висша лига

Реклама

Едва ли има човек, който да не познава правилата на футбола. Тази магическа игра може да позволи най-различни стратегии, възможност за по-сериозни изненади и нетрадиционни решения, които могат да накарат всеки един фен да следи с огромен интерес 90-те минути на терена. Не трябва да се изненадваме от фактите, но осъзнавайки, че най-често целта на играта е поразяването на противниковата мрежа, можем да открием и още един особен факт - понякога дори вратарите могат да помогнат на отбора си.

До днес най-точният вратар в историята на футбола е Рожерио Сени - бразилецът разполага със 131 гола в актива си, макар и да заема позицията на вратар. Впрочем има нападатели с по-малко голове от него. Рожерио често изпълнява преки свободни удари, дузпи и има дори 5 мача, в които успява да отбележи повече от един гол, следователно не е никак трудно да се изненадаме от фактите. Нека обаче видим онези стражи, които успяха не само да запазят своята врата, но и да накажат противника. Не трябва да забравяме, че имаме възможност да следим футболни резултати от Nostrabet, при това за редица първенства, а като бонус получаваме и възможност да разгледаме и качествени спортни прогнози. Кои вратари успяха да разплачат колегите си? Следващите редове са в тяхна чест:

1. Петер Шмайхел

Вратараят на Манчестър Юнайтед, легендата от Дания и човекът, който обича голове, но в чуждата врата. Разбира се, такива чудеса се случват рядко, но през 2001 г. Шмайхел вече играеше за Астън Вила. В края на срещата срещу карамелите, Петер се намираше в наказателното поле и след изпълнението на корнер, топката буквално се намести на крака му, за да прониже мрежата и да изненада колегата си Пол Джерард. Все пак никой не го покриваше.

2. Брад Фрийдъл

Само 3 години след като разбрахме, че вратарите са безпощадни, Брад реши да повтори този опит и да се разпише срещу Чарлтън Атлетик в 89-тата минута. Стражът чакаше пристигането на топката от корнер и точно когато противникът си мислеше, че всичко ще приключи изключително бързо, порази мрежата и да даде малко повече надежда за Блекбърн. За жалост радостта му е попарена, защото малко след това Чарлтън върнаха жеста и показаха, че докато Брад може да отбелязва, проблемите на вратата не са приключили за него.

3. Пол Робинсън

Снимка: Getty Images

Вратарят на шпорите не пропусна възможността да влезе в историята и до днес някои фенове са сигурни, че Пол просто искаше да отбележи, дори и при изпълнението на прекия свободен удар да беше значително далече от успех - съмняваме се, че Бен Фостър е очаквал историята да се развие по този начин, но стражът се добра до топката и успя да накаже колегата си, който практически нямаше никакви шансове за противодействие. Някои вратари просто искат да отбелязват.

4. Тим Хауърд

За него ще се каже, че е късметлия или някакво футболно чудо, скептиците биха допълнили, че всичко е благодарение на ветровитата вечер, която може да ни изненада не толкова приятно. Изберете си причина и винаги ще намерите оправдание. Тим не се оправдава, той е един от малкото вратари, които успяха да изпратят топката от своето наказателно поле, директно в мрежата на противника, прекосявайки цялото поле. Това е и единственият му гол и за разлика от феновете, Хауърд не е щастлив. Той признава, че от вратарска гледна точка, такива изпълнения не трябва да се случват и дори са малко унизителни, което показва и някаква форма на съчувствие.

5. Асмир Бегович

Стражът от Босна успя да влезе в историята, рекордите на Гинес и всичко това с едно специално постижение - гол от най-дълго разстояние. Бегович успява да порази противниковата мрежа със снайпер, прострелвайки вратата от 91.9 метра разстояние. Цели 8 години това се смяташе за постижение, което няма как да видим никъде другаде. На 19 януари 2021 година Том Кинг подобри рекорда като наказа противника с изстрел от 96.01 метра. Другото забавно при изпълнението на Асмир е и времето. Стражът просто удари топката в първата минута от играта и отбеляза един от най-ранните голове в историята на вратарите.

.