Джефри Паят: Русия никога повече няма да може да бъде считана за надежден енергиен доставчик

Основна цел на посещението ми в София е да поздравя правителството за чудесния напредък на България за намаляване на уязвимостта си от руската енергийна зависимост

Джефри Паят: Русия никога повече няма да може да бъде считана за надежден енергиен доставчик

Реклама

Седмицата започна с масиран обстрел с крилати ракети на украинска територия след взрива на Кримския мост. Последва дипломатическо раздвижване, извънредна среща в ООН.

В енергийната сфера цената на газа започна да спада. Цената на дизела у нас обаче тръгна отново нагоре. Ексклузивно по всички тези теми разговаряхме с помощник-държавния секретар по енергийните въпроси на САЩ Джефри Паят. 

- Посланик Паят, добре дошли в предаването.
- Удоволствие е да участвам. 

- Посрещаме ви в края на една седмица, в която руски високопоставени лица споменаха България като страна, през която е преминал товарът за Кримския мост. Какво иска Русия от България в момента?

- Знаете ли, винаги съм казвал, че не мога да надникна в мозъка на Владимир Путин. Толкова много неща е направил от 2014 година насам, които нямат логика от гледна точка на Запада. Но ще кажа, че съм виждал и как Русия се опитва да използва информация и дезинформация, за да напредва по военните си цели. Смятам, че това е пореден пример за това. Бих се съсредоточил, както прави президентът Байдън, откакто започна тази ужасна война, върху значението на нашите съюзи, важността на единството в нашето трансатлантическо общество и значимостта на яснотата по отношение на целта ни. За мен е удоволствие да бъда в София през тази седмица и, прибирайки се във Вашингтон, ще нося ясно усещане за увереност от страна на правителството ви по отношение на тяхното разбиране относно действията на Русия, тяхната осъзнатост за значението на лидерството, което България предоставя, особено по енергийните въпроси, за които отговарям, както и важността да се подпомага Украйна, за да постигне успех. Както каза президентът Байдън – ще стоим плътно до Украйна, колкото е необходимо и ще държим Русия отговорна.

- Докато войната в Украйна се задълбочава, бихте ли казали, че сме на прага на нова сурова глава в този военен конфликт, който може да задълбочи енергийния шок в Европа?

- Смятам, че развитието на войната зависи от един човек. Владимир Путин би могъл да прекрати войната с едно телефонно обаждане. По енергийния въпрос, а и основна цел на посещението ми в София, първата ми визита като помощник държавен секретар, е да поздравя правителството за чудесния напредък на България в последните години за намаляване на уязвимостта си от руската енергийна зависимост. Проекти, за които говорим от много време и които вече са реалност – като газовия интерконектор, плаващото съоръжение за регазификация в Александруполис, цялата работа, която България извършва, за сътрудничество със съседите ѝ. Много бях впечатлен, че президентът Радев, заедно с министър-председателя и кабинета се съсредоточават не само върху България, но и върху сътрудничеството на България с Румъния, Гърция, Турция, Северна Македония, с всичките ви съседи, за да се подпомогне изграждането на енергийна сигурност, както и да се продължи работата върху най-сигурното дългосрочно решение, а именно енергийния преход, намалявайки зависимостта ни от изкопаеми горива и придвижването ни към възобновяеми източници, които са от огромно значение за споделеното ни бъдеще.

Цялото интервю с Джефри Паят гледайте във видеото!