.

История на крепостта

Форт Бояр се намира в Атлантическия океан, в Бискайския залив недалече от град Ла Рошел. Това е истинско отбранително фортификационно съоръжение. Целта му е да покрие незащитеното разстояние от 3000 метра между островите Екс и Олерон и да защити пристанищата Рошфор и Ла Рошел от възможните нападения на британския флот. Идеята се поражда в периода 1661 и 1667, когато военният инженер на Луи XIV заявява: "Ваше Величество, ще бъде по-лесно да се улови Луната със зъби, отколкото да се построи такова място".

Това не стряска Наполеон. Строителството започва по негова заповед през 1801 г. Основите на крепостта са огромни каменни блокове, насипвани на дъното на океана по време на отлив. Собствената им тежест ги забива в пясъка и създава устойчивостта на сградата. Поради техническите трудности изграждането на Форта е преустановено през 1809 г. Почти 30 години по-късно Луи Филип I подновява грандиозния проект и успява да го завърши през 1857 г.

Фортът е с дължина 61 метра, ширина 31 метрa и с височина на стените 20 метра. Гарнизонът на Форт Бояр се състоял от 260 човека. Малко повече от снимачния екип, който го обитава в момента.

Скоро след завършването на крепостта обаче, далекобойността на артилерийските оръдия надскочила въпросните 3000 метра и необходимостта от Форта отпада.
Дълго време крепостта се е използва от  Парижката комуна като тъмница за политически затворници.

След като преместват затвора в Нова Каледония, Фортът се превръща в един от паметниците на френската история в регионален мащаб.
През 1961 г. белгийски зъболекар купува крепостта за 28 000 франка на търг, организиран от местния департамент. Всички негови безумни проекти да превърне сградата в хотел, казино и прочие пропадат и Фортът продължава да пустее. През 1979 г. без много да се дърпа „инвеститорът” продава имота за 1,5 млн. франка.
Форт Бояр преживява своя звезден миг когато Роже Вадим, а после и Роберт Енрико заснемат своите филми на крепостта.

Възстановяването на крепостта, за да бъде използвана за телевизионната игра FORT BOYARD започва  през 1988 г.  В резултат от усилията на група екстремни ентусиасти FORT BOYARD е готов за първия си снимачен сезон през 1989 година.


Мосю Рошел

Той е загадъчен. Той е чудак. Виждат го всички, но го познават малцина. Той не е купонджия. Да, той е малко суетен, но не робува на модата. Той е център на дамско внимание, но дамите, заобиколени от неговото внимание са единици. Изкушението, на което не може да устои е документалистиката. Неговите филми за животни и експедиции са сред най-добрите на каналите National Geographic и Discovery.

Определя себе си като "пътешественик" и „любител на приключенията”, което пък напълно пасва на авантюристичния дух на Форт Бояр. Това кара продуцентите на формата да му поверят отговорната роля на господар на крепостта. Французинът e водещ на телевизионната игра вече 20 години. Сухата статистика показва, че Мосю Рошел е участвал в над 1000 издания на предаването.

По принцип, той живее в Париж, но всяка година от началото на май до края на юли прекарва в близост до Форта. Заради специфичния климат на Атлантика това е най-благоприятното време за снимки. В този период той живее в дървена колиба с минимални удобства. Често изминава разстоянието до Форт Бояр със собствения си каяк.

Мосю Рошел не говори за личния си живот, признава обаче, че е любител на екстремните спортове и луд фен на природата. Самият той определя себе си като човек на противоположностите, който изглежда мрачен, но умее и да се усмихва.

По време на кариерата си във "Форт Бояр" Господарят на крепостта се е срещал с хора от всички континенти. Мосю Рошел твърди, че никога не е имал слабост към някой от отборите. "Опознавам култури и личности, които притежават очарование и характерни особености. В случая можем да говорим за красиви срещи, а не за предпочитания", отсича чудакът. За работата с българите, той казва че винаги му носи удоволствие и наслада.

На човек от екипа ни той сподели, че заминава за Алпите веднага след снимките на Форт Бояр България.

 

Пастон и Паспарту

Носят се слухове, че прословутата френска галантност не е присъща на двете джуджета във „Форт Бояр".

Приказните герои Паспарту и Пастон от много години помагат на участниците в играта. Тяхната основна роля е да асистират на отборите, да водят играчите по пътя им към предизвикателствата, да събират и пазят спечелените ключове.

Според правилата на играта джуджетата не трябва да разговарят с участниците. Това създава много комични моменти в шоуто, защото Пастон и Паспарту често дърпат и бутат и то не особено нежно, състезателите и най-вече състезателките. В унисон с доброто настроение, те честичко пошляпват или пощипват по-разсеяните девойки, тръгнали в грешна посока.

 

Фелиндра

Силните жени винаги са магнетични. Фелиндра е нещо повече, те е укротителка на тигрите. Мъжете си признават, никой не остава равнодушен към екзотичната й красота.

Екзотиката тръгва от произхода й – баба й е от Индия и е омъжена за африканец. Майка й е родена в Мартиника, а баща й е от немски произход. Самата тя владее поне четири езика, но само на един от тях разговаря с нейните тигри – немския, който тя определя като език, създаден за заповеди.

Въпреки благородната си, женствена осанка Фелиндра успява перфектно да се справи с тигрите на крепостта.

През по-голямата част от времето си те мързелуват, изглеждат бавни и лениви, но смразяващ рев оглася цялата крепост, когато някой се приближи до клетките им.

 

Мосю ла Бул

Той е страшилището на Форт Бояр. Неговата основна задача е да бие огромния гонг при откриване на състезанието.

Той е превъплъщение на образа на средновековния тъмничар – готов на всякакви мъчения, за да изтръгне тайните от своите пленници.

Ако някой от играчите не успее да излезе навреме от стаята на предизвикателствата, Мосю Ла Бул го взима за затворник и го отвежда в тъмницата.