Аркади Шарков: Неефективните болници трябва да бъдат закрити

„В България има 360 болници за 7 милиона души, а в Унгария са 165 за 10 милиона и в Чехия – 10 милиона, имат 200 милиона”, даде пример Шарков

Аркади Шарков: Неефективните болници трябва да бъдат закрити

Реклама

„Централизирано е много трудно да бъдат отпускани средства за целева помощ към определено болнично заведение от държавния бюджет за увеличаване на заплатите на медицинските специалисти, защото болниците са търговски дружества и държавата не може да ги подпомага така. Това противоречи на правилата на ЕС и може да бъдем санкционирани. Затова Министерството на здравеопазването е направило така, че тези пари да минат през определени клинични пътеки, с които оперират определени общински болници”, заяви експертът по икономика на здравеопазването Аркади Шарков в студиото на „Лице в лице”.

Това, според него, е обяснението за разминаването и вариациите в размера на сумите, които здравният министър Кирил Ананиев заяви, че са отпуснати за болниците.

Това обаче ни вкарва в един порочен кръг, защото дори да бъдат отпуснати тези средства по тези пътеки, общинските болници трябва да съберат достатъчно пациенти, за да ги получат, а „вътрешнопациентският туризъм” не им позволява, защото хората предпочитат да отидат в по-реномирани болнични заведения.

Шарков смята, че „разковничето на проблема” у нас е, че като цяло моделът е сбъркан и причината за това е големият брой болници.

Последни

Реклама