Доц. д-р Христо Христев: Сюжетът във Висшия съдебен съвет се е заплел много сериозно

Ако се изходи от тезата, че съветът е с изтекъл мандат, тогава всички негови решения са нелегитимни, поясни още той

Доц. д-р Христо Христев: Сюжетът във Висшия съдебен съвет се е заплел много сериозно

Реклама

Сюжетът във Висшия съдебен съвет (ВСС) се е заплел много сериозно. Това каза в предаването „Лице в лице“ доц. Христо Христев за искането на Иван Гешев „да бъдат тълкувани правомощията на ВСС при изтекъл мандат“.

„От една страна е безспорно, че действащият в момента ВСС е с изтекъл мандат, а от друга - че предвидените в законодателството процедури за излъчването на нов състав не са завършили. Респективно може да се постави въпроса, след като нямаме изрично произнасяне от Конституционния съд по отношение на ВСС, може ли този орган да упражнява правомощията си“, заяви преподавателят по право в СУ.

Юристът е категоричен, че този казус седи принципно, защото ако се изходи от тезата, че той е с изтекъл мандат, тогава всички решения на ВСС са нелегитимни. И допълни, че „друг е въпросът дали държавата няма да изпадне в същинска конституционна криза, тъй като един от органите в държавата не може да функционира“.

„Разглеждам искането на Иван Гешев като нещо позитивно. То позволява да се внесе яснота по въпроса. Може да се направи такова запитване. Тълкуването, което е направено към момента касае Инспектората на ВСС – той също е конституционна уреден орган, макар и с по-различни правомощия от ВСС. Неговият състав обаче също не е подновен“, обясни още юристът.