НепознатиТЕ: Пазителят на Божи гроб (1 част)

Повече от 830 години фамиля Джудех държи ключа за църквата "Възкресение Христово"

Реклама

"Мечтаех да бъда пазител на църквата "Възкресение Христово", тази мечта се сбъдна и сега аз съм пазителят на ключа. Тази мечта беше най-важната за мен". Всяка сутрин Адиб Джудех влиза през портата Яфа в Стария Йерусалим. Повече от 830 години фамиля Джудех държи ключа за Божи гроб.

Филмът „Пазителят на Божи гроб” на оператора Борис Пинтев и режисьора Илиян Диков ни води в Йерусалим. „Ролята на Джудех е да поддържа неутралитет в църквата. Заедно с друг мюсюлманин – Уаджих Нусейбе – са нещо като Организацията на обединените нации – пазят мира на това свято място”, разказва Тошев.

Адиб е баща на трима синове и една дъщеря. Той продължава традицията на своето семейство – да пази гроба Господен. Ключът, който е на около 500 години, е чугунен, 30-сантиметров, триъгълен в единия край и квадратен в другия.

Традицията мюсюлмани да се грижат за църквата на Божи гроб датира от 1192 г., твърдят историците. Тогава Салах ад-Дин, известен в западния свят повече като Саладин, султан на сарацините в Сирия и Египет, поверява контрола над главния вход на храма на две живеещи в съседство мюсюлмански семейства. Едното е отговорно за ключа, а другото е блюстител на църковните порти.