НепознатиТЕ: Пазителят на Божи гроб (2 част)

Повече от 830 години фамиля Джудех държи ключа за Божи гроб

Реклама

"Мечтаех да бъда пазител на църквата "Възкресение Христово", тази мечта се сбъдна и сега аз съм пазителят на ключа. Тази мечта беше най-важната за мен". Всяка сутрин Адиб Джудех влиза през портата Яфа в Стария Йерусалим. Повече от 830 години фамиля Джудех държи ключа за Божи гроб.

Филмът „Пазителят на Божи гроб” на оператора Борис Пинтев и режисьора Илиян Диков ни води в Йерусалим. „Ролята на Джудех е да поддържа неутралитет в църквата. Заедно с друг мюсюлманин – Уаджих Нусейбе – са нещо като Организацията на обединените нации – пазят мира на това свято място”, разказва Тошев.

Адиб е баща на трима синове и една дъщеря. Той продължава традицията на своето семейство – да пази гроба Господен. Ключът, който е на около 500 години, е чугунен, 30-сантиметров, триъгълен в единия край и квадратен в другия.

Традицията мюсюлмани да се грижат за църквата на Божи гроб датира от 1192 г., твърдят историците. Тогава Салах ад-Дин, известен в западния свят повече като Саладин, султан на сарацините в Сирия и Египет, поверява контрола над главния вход на храма на две живеещи в съседство мюсюлмански семейства. Едното е отговорно за ключа, а другото е блюстител на църковните порти.