Невероятната история на световноизвестния екстремен артист Фреди Нок

Един човек, една мечта, 22 световни рекорда

Реклама

Кой е Фреди Нок, как се е родила мечтата му не просто да ходи по въже, а да го прави на стотици метри над земята, защо държи да осъществява екстремните си рекорди без каквато и да е осигуровка и вярва, че има ангели-хранители? Разказват Десислава Стоянова и операторът Добромир Иванов, монтаж Илиян Диков.

Фреди Нок е носител на 22 световни рекорда. През март 2015 г. изминава без осигуровка разстоянието между два планински върха и подобрява рекорда за ходене по въже на най-голяма височина, стоял непокътнат в продължение на 41 години. През август същата година поставя рекорд за най-стръмно изкачване по въже. Месец по-късно се записва в Гинес с още два рекорда - за каране на колело по въже на най-голямо разстояние и при най-голям наклон на въжето.

Какъв рекорд ще поставяш този път?
Този път искам да се кача на 10 000 метра с балон. На въжета под него ще виси метален прът дълъг 20 метра, тънък почти колкото въже. Искам да мина по този прът по три различни начина – на сляпо (с маска, от която не се вижда нищо), с колело и без балансиращ стик.

Звучи изключително опасно…
Да, но на мен ми харесва… И не е правено досега. Правени са опити между два балона, но никой никога не е опитвал с един балон и то при свободно висене. Никой няма и да се опита, защото е много трудно да запазиш баланс при това положение.

Ще си без осигуровка?
Без. Ще има двама парашутисти, които да ме хванат, ако се случи нещо. А когато всичко приключи както трябва, аз така или иначе ще скоча без парашут и те ще ме хванат във въздуха. Ще направим каскада. За мен е много важен този опит, защото аз съм човек, който обича да има контрол над всичко – сам си карам колата, лично проверявам всичко. Искам да го надмогна това, искам да мога да се доверя на други хора. Така че тази каскада ще я направя заради себе си.

Защо го правиш, какво ти дава?
Защото обичам… Харесва ми - да тествам баланса си, границите на възможностите си. Знам какво мога и искам да мина отвъд; да правя неща, които никой досега не е правил. Още като бях на 11, си мечтаех да ходя по въжената линия на лифта. Помня точно деня. Отивахме в Сейнт Мориц, на лифта, всяка година ходехме там. Аз погледнах през прозореца и казах на майка ми: „Искам да ходя по това въже. Бях на 11. И майка ми ми каза: „Не може да ходиш по това въже, що за тъпа идея?!“ „Не знам. Толкова е високо, харесва ми.“ И тя тръгна да ми обяснява: „Не става, твърде е хлъзгаво, твърде е дебело въжето, няма как да стане“ …

12 години по-късно Фреди сбъдва детската си мечта и стъпва на въжето на лифта. След още 8 години поставя първия си световен рекорд. Точно както си го е представял. Следват още 21. Размахът на един от последните – от 2015-та, прави разходката на Филип Пети между кулите-близнаци в Ню Йорк да изглежда като детска закачка. 41 години след като французинът се е записал в историята, ходейки на 400 метра над земята, Фреди Нок опъва въже между два планински върха, на 1 километър над повърхността. И си прави 39-минутна разходка по него без осигуровка.

Когато тръгнах по въжето, под себе си виждах 1000 метра бездна. Беше слънчево. Беше малко студено. Вървях, вървях… Като стигнах по средата на въжето, спрях да се огледам. Никой никога не беше стоял на това място преди. Никой. Беше невероятно.

Освен ако не го задължат, за да му разрешат да участва в някое състезание или предизвикателство, Фреди Нок е на въжето без осигуровка.

Защо държиш да си без осигуровка?
Виждал съм много инциденти в цирка. Когато човек разчита прекалено много на осигуровката, това може да се окаже проблем. Седи долу човекът с осигурителното въже и се заговаря с някой до него, не реагира и другия пада. Всичко се случва много бързо. Още навремето майка ми и баща ми винаги ми казваха: разчитай на себе си, че ще можеш да се хванеш.