Как да се справим с тревожността по време на криза?

Антоанета Христова от Института за изследване на населението и човека при БАН е гост в студиото

Реклама

Докато пазим физическото си здраве по време на пандемията, страда психиката ни. Повечето от нас вече го усещат. Как да се справим с тревожността в условията на криза? Професор Антоанета Христова от Института за изследване на населението и човека при БАН е гост в студиото на "Тази сутрин" с коментар по темата. Вижте разговора във видеото.

Изследването се базира на въпросник, който проучва различни точки и реакциите при стреса при отделните хора. 1340 души са участвали в допитването.

За „Тази неделя“ първите резултати представи проф. Антоанета Христова. Тя обясни, че данните сочат към това хората да са здраво стъпили на земята що се отнася до тяхното отношение за това как преценяват риска да се заразят с COVID-19.

Експертът заяви, че най-много хора се намират в средата на кривата – т.е са спокойни и допускат, че може да се заразят, но може и да избегнат заболяването.

Наблюдава се ръст в частта от запитаните, които смятат, че вероятността да се заразят е по-голяма. По думите на Христова това е рационален отговор.