Защо, господин министър?: Гост е Георги Гвоздейков

Вижте гостуването му във видеото

Защо, господин министър?: Гост е Георги Гвоздейков

Реклама

„Има ангажимент към ОИСР и за еврозоната НКЖИ да престане да е държавно дружество – ще бъде търговски дружество или агенция“, каза в предаването „Защо, господин министър“ с водещ Жени Марчева служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков.

„Ситуацията в железопътния транспорт в България е тежка. Относно злополуките си има разследващи органи, които да анализират целия процес и да излязат с извод. Има разследване на следствените органи и инспекцията по труда“, добави той.

„Възложих одит в НКЖИ, защото най-големият проблем идва от организацията и функционирането на предприятието. Дейността му изисква сериозна реформа, нови приоритети и цели. Европа си поставя за цел железниците да са в гръбнак на транспорта“.

„Поели сме ангажимент към ОИСР и влизането в еврозоната в България да няма „държавно предприятие“. Ангажиментът е тези предприятия да минат като търговски дружества или агенции в зависимост от дейността. Това трябва да се случи сега. Това трябва да стане в следващите три месеца“, подчерта служебният министър.

„НКЖИ не може да съществува като държавно предприятие, защото това е ангажиментът ни към ОИСР и към влизането в еврозоната. То ще бъде друга юридическа единица – държавна агенция или търговско дружество. Трябва да се изчисти изцяло концепцията за това предприятие, за да имаме модерна и безопасна инфраструктура“.

„Не искам да всявам страх в хората. Положението е тежко от гледна точна на организационната работа. От гледна точка на безопасност – мерките се спазват стриктно. Аз се уверих вчера при пътуването ми от София до Бургас“, обясни той.