на живо

Хърватия оцеля след нова драма с дузпи, изхвърли Русия от Мондиала (ГАЛЕРИЯ)

"Ватрените" са на полуфининал срещу Англия

Хърватия е последният полуфиналист на Мондиал 2018. "Ватрените" победиха Русия с 4:3 след дузпи. За тима на Златко Далич от бялата точка пропусна Матео Ковачич, но за "Сборная" не реализираха двама - Фьодор Смолов и Марио Фернандес

Двубоят завърши при резултат 2:2 след продължения (1:1 в редовното време).

Така в спор за място на финала Хърватия се сблъсква с Англия. По-рано днес островитяните се наложиха с 2:0 над Швеция в друг четвъртфинален мач.

Снимка: Reuters

Тази вечер, след равностоен първи половин час игра в Сочи, домакините поведоха в 31-ата минута, когато Денис Черишев овладя отлично, размени подавания с Дзюба и разстреля Субашич с шут от дистанция в горния десен ъгъл.

"Ватрените" обаче отвърнаха бързо на удара. В 39-ата минута Манджукич проби по дясното крило, намери непокрития Крамарич и той реализира с глава - 1:1.

Снимка: Reuters

Равенството се запази до почивката, а и до края на редовното време, въпреки че хърватите доминираха.

В 60-ата минута те бяха изключително близо до попадение. Двама руски защитници се сблъскаха и оставиха топката на Перишич, който шутира към далечния ъгъл и изглеждаше сякаш това ще бъде гол. Топката обаче се отби от десния страничен стълб, прелетя над голлинията и не попадна в мрежата.

В оставащите минути до изтичането на 90-те Русия се прибра в своята половина, а наставникът на "Сборная" Черчесов направи дефанзивна смяна, пускайки халфа Газински вместо централния нападател Дзюба.

Стигна се до продължения - нещо, което се случва с Хърватия за втори път в елиминационната фаза на Мондиал 2018.

Снимка: Reuters

В тях тимът на Златко Далич първи нанесе удар. В 101-ата минута Домагой Вида се извиси при едно центриране от корнер и прати топката в мрежата зад Акинфеев, като останаха съмнения, че Ведран Чорлука я е отклонил последен. В крайна сметка голът бе записан на името на Вида.

Балканският тим се виждаше победител, но в 115-ата минута Дзагоев центрира от пряк свободен удар, а Марио Фернандес отбеляза с глава - 2:2.

Снимка: Reuters

Спорът на "Олимпийски" в Сочи се реши с дузпи. При тях хърватите бяха по-точни. Отбелязаха капитанът Лука Модрич, макар и с много късмет, Марцело БрозовичДомагой Вида и Иван Ракитич. Пропуск направи единствено Матео Ковачич.

За "Сборная" не реализира резервата Фьодор Смолов, който изпълни несериозно наказателния удар и комичният му опит за "паненка" бе спасен от стража Субашич. Авторът на гола за 2:2 - Марио Фернандес, също не вкара от бялата точка. Алан ДзагоевСергей Игнашевич и Далер Кузяев не сбъркаха, но това се оказа недостатъчно и домакинът Русия е аут от Мондиал 2018.

На Хърватия пък предстои сблъсък с Англия в спор за място на финала. "Шахматистите" за втори път в историята се класират за тази фаза на световно първенство след Франция 1998.

Снимка: Reuters

lineups

Тагове:

световно 2018