на живо

Иконoмически възход, кредити и безгранична лудост

Колко струва да си хърватски фен?

Reuters

През онова лудо лято през 1994-та „Господ беше българин”. На това световно първенство, през това лято – Хърватия пише своята 1994-та. Лудото хърватско лято продължава. Исторически финал, а късметът определено се усмихва на Лука Модрич и компания. Докъде ще стигне тази лудост… предстои съвсем скоро да разберем.

Колко обаче струва да си хърватски запалянко точно в този момент? А как се организира пътуване до Москва в последния момент?

Снимка: Reuters

Търговията "на черно" в Загреб, разбира се, не липсва за финалния мач на Мондиала. Цените придобиха малко очаквани параметри. Безценните пропуски за битката между Хърватия и Франция достигнаха 10 500 евро, като информацията беше потвърдена и от Хърватската национална телевизия.

В балканската страна много фенове решиха да пътуват до руската столица в последния момент. Всички билети за редовните полети са разпродадени, а туристическите агенции вече нямат свободни пакети за Москва.

Зденко Чорлука е един от феновете, които са в руската столица по време на Мондиала. В деня след победата срещу Англия братовчедът на хърватския национал Ведран Чорлука е в кафене в Москва и получава обаждане след обаждане - негови приятели го търсят с молба да им помогне в намирането на билет за мечтания двубой.

Снимка: Reuters

Цената на ценните хартийки за финала надхвърля 2000 евро. "Това са много пари, но изживяването е веднъж в живота", казва Чорлука пред "Ройтерс", докато продължава да приема обаждания по двата си телефона.

Мнението му определено споделя и 31-годишният Борис Кузманович, който ще бъде в Москва за срещата с Франция. "Хърватите са луди, харчат много, купуват с кредитни карти, не е разумно. Но кога отново ще имаме възможността да гледаме Хърватия на финал?", казва той. 

Допълва, че дори бременната му съпругата също търси начин да стигне до руската столица и да преживее финалния мач.

Иван Скегро е запалянко от Загреб, който е трябвало да пътува от Москва за родината си в четвъртък, след като ден преди това е бил на мача с Англия. Веднага след последния съдийски сигнал и триумфа той вече е знаел - веднъж прибрал се в Хърватия отново ще се качи на самолета, за да се върне в Русия. Нищо, че билетът за полета струвал 1500 евро.

"Това е само за самолета. Отделно трябва да си купиш и билет за мача - да кажем 500 евро. Така че мини пътуване до Москва е четири средни месечни заплати. Е, все пак имаме велосипеди и ще караме до Москва - не се тревожете, ще дойдем", посочва той с усмивка.

Снимка: Reuters
Икономическа победа

Устремът на Хърватия по пътя на Мондиала се оказа икономическа победа у дома. Най-голямата търговска верига в страната съобщава за скок в покупките на снакс, бира и… нови телевизори. Мнозина ще гледат финала срещу Франция на чисто нови плоски екрани, като някои магазини отчитат скок в продажбите с 400 процента от началото на световното първенство. Растежът в приходите се сравнява с продажбите по коледните празници.

Хърватските министри пък отчитат, че достигането до финала е най-добрата реклама за страната. Именно това вече води и до по-голямата посещаемост на страната от туристи.